2020. július 10., 19:10

Az államfő EP-képviselőkkel egyeztetett az uniós támogatások lehívásáról

Zuzana Čaputová államfő pénteken az elnöki palotában találkozott azokkal a szlovák európai parlamenti képviselőkkel, akik aláírták a Szlovákia történelmi esélyhez jutott című felhívást. A megbeszélés fő témája az uniós támogatások lehívása volt. Az államfő erről a közösségi hálón tájékoztatott.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Čaputová szerint a találkozóra egy nagyon fontos időszakban került sor, Szlovákia ugyanis a következő hét évben példátlanul magas összegű, 20 milliárd eurót meghaladó uniós támogatáshoz juthat hozzá.

Nem vesztegethetjük az időt, mert az elkövetkező években nem lesz több ilyen lehetőségünk. Azon országok közé tartozunk, ahol a legalacsonyabb a lehívási képesség, és gyakran kérdéses a felhasználás hatékonysága is”

– jegyezte meg az államfő.

Úgy véli, a Szlovákia előtt álló egyik legfontosabb feladat most az, hogy többet hívjon le, és a támogatásokat jó ügyekre fordítsa. Az EP-képviselők a következő prioritásokat említették: klímaváltozással kapcsolatos intézkedések, tudományos, kutatási és oktatási támogatások, egészségügy és szociális gondozás, a régi környezeti terhek felszámolása, energetika és az ipar átalakítása, az innovatív, zöld gazdaság irányába való elmozdulás.

Az államfő hangsúlyozta: mindennek az alapja a jogállamiság reformja, mert hatékonyabb jogérvényesítés nélkül az egyes szegmenseken belüli reformok nem vezethetnek el a kívánt változásokhoz.

Čaputová rámutatott: a kormánynak október végéig kell kidolgoznia a prioritások listáját, valamint egy tervet arra vonatkozóan, hogyan használják fel az újjáépítési és fejlesztési alapból származó mintegy nyolcmilliárd eurós támogatást. Hozzátette: szükség van egy gyorsabb és rugalmasabb újraelosztási mechanizmusra is. Hangsúlyozta a kormány és az egyes miniszterek felelősségét ezen a téren.

Az államfő szerint az országnak most a legjobb koponyákra van szüksége, hogy előkészítsék az egyes reformokat, meggyorsítsák a lehívási eljárást, és értelmes projekteket dolgozzanak ki.

A koronaválság miatt sok ügyes szakember tért vissza Szlovákiába. Van tapasztalatuk és saját tőkéjük is. Csak tőlünk függ, hogy itthon tudjuk-e tartani őket, vagy ismét külföldre távoznak”

– jegyezte meg Čaputová.

A köztársasági elnököt örömmel töltötte el, hogy az EP-képviselők szerint Szlovákiának jó a híre Európában. A jövő egyik feladata Čaputová szerint további értékalapú szövetségek kötése, a V4-en kívül is.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.