Az államfő az alkotmánybírósághoz fordul a népszavazás kapcsán

2021. május 12., 16:40
ma7 | TASR

Zuzana Čaputová államfő az alkotmánybírósághoz fordul a kérdéseivel a választási ciklus lerövidítését célzó népszavazás kihirdetéséért indított petícióval összefüggésben. Ezt szerdán jelentette be.

Fotó: TASR

"Az államfő feladata olyan döntést hozni, amely biztosítja a népszavazás alkotmányosságát (...). Ebből kifolyólag helyénvalónak tartom, hogy a vitás kérdéseket még a népszavazás kihirdetése előtt tisztázzuk, hogy később ne kérdőjeleződhessen meg sem a referendum menete, sem az eredménye" - hangsúlyozta Čaputová. Hozzáfűzte: az eljárási követelmények és a 350 000 aláírás követelménye teljesült. 

Több mint 585 000 személy írta alá az előrehozott választást célzó népszavazás kihirdetéséért indított petíciót. A petíciós bizottság tagjai május 3-án, hétfőn adták le a petíciós íveket az elnöki palotában. Azt a kérdést szeretnék népszavazásra bocsátani, hogy az állampolgárok egyetértenek-e a választási ciklus lerövidítésével. Sikeres népszavazás esetén az előrehozott parlamenti választásra legkésőbb az eredmény kihirdetése utáni 180. napon kerülhetne sor.

A petíciós bizottság február elején tette közzé a petíciós íveket a Smer-SD és a Hlas-SD pártokhoz köthető népszavazási kezdeményezés keretében. A kezdeményezéshez csatlakozott az SNS, a Socialisti.sk és más szervezetek is. Az aláírásgyűjtést indító pártok szerint nem politikai, hanem polgári kezdeményezésről van szó. A petíciót a Szakszervezetek Országos Konföderációja (KOZ) is támogatta.

Korábban több koalíciós képviselő is kétségbe vonta a népszavazásra bocsátandó kérdés alkotmányosságát.

Kövesse facebook oldalunkat is!