2022. szeptember 13., 19:04

Az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult a népszavazás egyik kérdésével

Zuzana Čaputová államfő az Alkotmánybírósághoz fordult a népszavazás egyik kérdésével, amely a kormány lemondásával kapcsolatos. A bíróság döntésétől függ, hogy az államfő által kiírt népszavazáson egy vagy két kérdést fognak-e feltenni. A TASR-t Martin Strižinec, az államfő szóvivője tájékoztatta.

Caputová + Heger
Fotó: TASR

A kormány azonnali lemondásával kapcsolatos kérdést, több alkotmányjogásszal való egyeztetést követően, Čaputová vitathatónak tartja az alkotmányosság szempontjából. „Ha az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy a népszavazásra javasolt kérdés rendben van, akkor a népszavazást mindkét kérdéssel fogom kiírni" - közölte.

Az államfő szerint több kétség is felmerült a kérdéssel kapcsolatban. Emlékeztetett az alkotmánybíróság tavalyi döntésére. Akkor a bíróság megállapította, hogy nem lehet népszavazással, sem más, Alkotmányban nem szereplő módon leállítani egy hatósági szerv megbízatási idejét.

„Ez a megállapítás a kormányt is érintheti. Más szóval: hatósági szerv megbízatási idejét csak akkor lehet lerövidíteni népszavazással, ha ez az alkotmányban is benne van, ebben azonban még ilyen lehetőség nem szerepel“ – állapította meg az államfő.

Az államfő, legalább egy kérdéssel, kiírja az előrehozott választásokról szóló népszavazást. Azt a kérdést, amely a választási ciklus lerövidítéséről szól – akár népszavazás útján, akár parlamenti határozattal -, és az előrehozott választások kiírását érinti, biztosan felteszik a népszavazáson. Ez szerinte összhangban van az alkotmánnyal.

A Smer-SD képviselői augusztus végén 406 039 aláírást adtak le az elnöki palotában a kormány megbuktatásáról és az Alkotmány módosításáról szóló népszavazás kiírása céljából. A parlamenten belüli és az ezen kívüli ellenzék a népszavazással előrehozott választásokat akar elérni.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.