cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. július 10., 14:24

Az államfő aláírta a lex merényletet, bővülnek a gyülekezés betiltásának indokai

Szlovákiában bővülnek a gyülekezés betiltásának indokai. A legfőbb közjogi méltóságok a meghatározott feltételek alapján élethosszig tartó életjáradékra és ingatlanra lesznek jogosultak. Ez a lex merénylet bizonyos intézkedéseiből derül ki, melyek célja a biztonsági helyzet javítása az országban.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR

A módosítást még hétfőn (július 8.) írta alá Peter Pellegrini államfő. Erről az államfői iroda tájékoztatott a weboldalán. A parlament gyorsított törvényalkotási eljárás keretében tárgyalt a törvényről. Az új törvény július 15-én lép érvénybe.

Újabban betiltják a gyülekezést, ha az olyan személy lakóhelyének a közelében valósul meg, akinek a foglalkozása vagy funkciója összefüggésben van a gyülekezés céljával, és a gyülekezés összehívója nem értett egyet a helyszín megváltoztatásával.

Olyan területeken is tilos lesz gyülekezni, amely elsősorban lakhatásra szolgál a magánéletbe való beavatkozás és a lakókörnyezet nyugalmának megzavarása miatt.

Ugyanakkor a tereken, parkokban, piactereken vagy más hasonló helyeken lehet gyülekezni.
Tilos lesz gyülekezni az elnöki hivatal, a kormányhivatal és a bíróságok 50 méteres körzetében. Akkor sem engedélyezik a gyülekezést, ha fennáll a veszély, hogy több ellentétes csoport összetalálkozik, és nem lehet garantálni a békés lefolyást. A rendőrség köteles lesz tájékoztatni az önkormányzatot a gyülekezés betiltásának konkrét okairól.

Az államfőnek, a házelnöknek és a kormányfőnek joga lesz a „megfelelő felszereltségű ingatlanra”. Az ún. élethosszig tartó életjáradékra való jog az államfő megbízatási idejének hosszától fog függeni. Annak a házelnöknek vagy kormányfőnek, aki kétszer annyi ideig lesz hivatalban, mint amennyi az államfő megbízási ideje, joga lesz arra, hogy élete végéig fizetést kapjon.

A három legfőbb közjogi méltóság lakhatását a belügyi tárca biztosítja.

Nagy hangsúlyt fognak fektetni a biztonsági szempontokra.
Az élethosszig tartó fizetésre való jog két esetben függeszthető fel. Egyrészt, ha az érintett személy más alkotmányos tisztséget tölt be, a munkakör betöltése idején felfüggesztik a kifizetést. Másrészt, ha szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt ítélik el. Az eset súlyossága miatt megszűnik az élethosszig tartó fizetésre való jog.

Ezenkívül minden párt vagy mozgalom elnökének védelmet kell biztosítani, ha bekerültek a parlamentbe és képviselők, hacsak más funkció betöltése miatt már nincs biztosítva a védelmük. Rajtuk kívül a főügyész és az Alkotmánybíróság elnöke is védelmet kap.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.