cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. november 9., 17:00
Frissítve: 2022. nov. 10. 14:36

Az Alkotmánybíróság egyelőre nem döntött a családtámogatási csomagról

Az Alkotmánybíróság szerdán nem hozott döntést az úgynevezett családtámogatási csomagról, melyet az államfő júniusi vétóját követően változatlan formában ismét megszavazott a parlament.

parlament
Fotó: TASR

A beadvány megvitatását a testület meghatározatlan időre elnapolta.

Zuzana Čaputová államfő kérte Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter törvénycsomagjának megvizsgálását,

melynek része a diákok szabadidős tevékenységének támogatása.

Az államfő akkor leszögezte, nem azért fordul az Alkotmánybírósághoz, mert ellenzi a családok megsegítését, hanem mert azt szeretné, ha célzott, időben érkező és hatékony támogatást kapnának.

Az államfő szerint három dolog miatt alkotmánysértő a törvénycsomag. Gyorsított eljárásban fogadta el a parlament, ám az eljárás alkalmazásának törvényi feltételei az elnök szerint nem teljesültek. Emellett a törvény tartalma nem felel meg a költségvetési elszámoltathatóság szabályainak és az átláthatóságnak.

Arra is figyelmeztetett, hogy sérti a Gyermekjogi Egyezményt a családi pótlék felére csökkentése arra az időszakra, amikor a gyerek után járó támogatást nem közvetlenül a szülő kapja meg.

A parlamentet Milan Vetrák (OĽANO), a törvényhozás alkotmányjogi bizottságának elnöke képviseli az Alkotmánybíróságon. Rámutatott, hogy a parlament kedden (november 8.) módosította a törvénycsomag egyes részeit, részben az államfő kifogásaira reagálva megváltoztatta az iskolakerülés szankcionálására vonatkozó rendelkezést. További változtatás az úgynevezett szakkörtámogatás hatályba lépésének elhalasztása, amely 2023. január 1-je helyett 2025 januárjában lépne életbe.

Remélem, az Alkotmánybíróság eddigi ítélkezési gyakorlatának megfelelő döntés születik, hogy januártól olyan formában juttathassuk el a gyereket nevelő családoknak a segítséget, ahogy a parlament júniusban jóváhagyta”

– mondta újságíróknak Vetrák. Szerinte a törvénycsomag nem alkotmánysértő.

Peter Kubina, az államfő jogi képviselője elmondta, nem számolt azzal, hogy az Alkotmánybíróság már szerdán döntést hozna. „Úgy vélem, úgy egy hónapon belül születhet döntés” – tette hozzá Kubina.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.