cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. november 13., 14:29

Átvette az Európa-érmet Kövesdi Károly

A Magyar7 hetilap volt vezető szerkesztője, jelenlegi főmunkatársa szombaton Budapesten, a Kisebbségi Jogvédő Intézet központjában átvette a neki 2020-ban megítélt Európa-érmet. A magyar alapítású nemzetközi újságíró érmet a Balassi Kard Művészeti Alapítvány adományozza minden évben. Ahogy azt a ma7.sk portálnak Molnár Pál az Alapítvány elnöke elmondta, díjuk a leghosszabban folyamatosan odaítélt magyar újságírói díj, s a díjazottak között olyan nevekkel is találkozunk, mint Kondor Katalin, Oplatka András vagy Deák Ernő. Az érmet 2021-ben Varga Béla kárpátaljai újságíró kapta.

Európa-érem - Kövesdi Károly
Molnár Pál, az Alapítvány elnöke, Kövesdi Károly, a 2020-as díjazott és Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója
Fotó: Somogyi Szilárd

Kövesdi Károly az Alapítvány 22-edik díjazottja, tavaly viszont a vírusjárvány miatt csak virtuálisan vehette át az elismerést. Ahogy azt Kövesdi kis mosollyal elismerte, így kétszer is örülhetett a díjnak, egyszer, amikor megkapta, másodszor pedig most, amikor átvehette.

Európa-érem - Kövesdi Károly
Az Európa-érem eddigi díjazottjainak névsora
Fotó:  Somogyi Szilárd

Molnár Pál a díjátadás előtt a jelenlevőket röviden megismertette Kövesdi szakmai életrajzával, amelyből kiderült, hogy az újságírást nemcsak szerzőként, hanem hosszú ideig nyomdai korrektorként is művelte, megismerve ezzel a publicisztika szerkesztőségen kívül további útjának szépségét és nehézségét, mint ahogy a könyvtárosi munkában is tapasztalatot szerzett. Első szerkesztőségi állása a Szabad Földműves alkotói gárdájában volt. Dolgozott ezen kívül az egykori Nő című hetilapnak, valamint hosszú évekig az Új Szó kulturális rovatának, valamint a Vasárnap hetilapnak volt a munkatársa, illetve vezetője. Ahogy azt Molnár Pál a díj odaítélésének évében méltatásában megírta

Az Új Szó napilappal 2010-ben szakított, mert számára vállalhatatlan lett a lap irányvonala. Újságírói-szerkesztői pályájának kiteljesedése 2018 tavaszán történt, amikor létrejött a Pro Média Alapítvány, s vele a Ma7 médiacsalád. Azóta a kiadó Magyar7 című konzervatív értékrendű hetilapjának vezető szerkesztője.”

Ahogy azt a díjazott szombaton kérdésünkre elmondta, a Ma7 médiacsalád elsődleges fontosságát abban látja, hogy immár intézményes keretek között biztosított a Felvidéken is a konzervatív-nemzeti szellemiségű újságírás jelene, illetve a – a fiatalok képzésén keresztül – annak szakmai jövője is.

Kövesdi Károly több mint 45 éve van a pályán, saját becslése szerint több ezer cikket írt meg, magához leginkább közelállónak a kommentár és a riportok műfaját érzi.

Szeretett kollégánknak szívből gratulálunk a kitüntetéshez.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.