2022. szeptember 19., 12:28

Átvészelte a koronavírust? De honnan lesz igazolása?

Ezentúl az antigén tesz eredménye is elegendő lesz ahhoz, hogy a kezelőorvosunk kiállítsa a koronavírus átvészeléséről szóló igazolást. De az otthon elvégzett teszt nem elegendő.

koronavírus laboratórium Szlovákia
Fotó: TASR

Az Egészségügyi Minisztérium és a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NZCI) módosította a koronavírus-fertőzés átvészeléséről szóló orvosi igazolás kiadásának módját. Eddig ahhoz, hogy az orvos a páciensnél diagnosztizálja a Covid-19 okozta megbetegedést, elegendő volt az antigén teszt. Ahhoz viszont, hogy a betegség leküzdéséről kiállítsák az európai digitális bizonyítványt, már PCR-tesztre volt szükség. Az NZCI ezért úgy döntött, egyszerűsíti az igazolás kiállításának folyamatát, melyhez a jövőben elegendő lesz az antigén teszt.

Az otthon elvégzett teszt azonban nem lesz elegendő az igazolás kiállításához. Az elismert antigén teszteket az Európai Bizottság szabályozza. Az elismert antigén tesztek listáját erre az oldalra kattintva tekintheti meg.

Az igazolás automatikusan generálódik ki, 11 nappal azt követően, hogy a mobil mintavételi állomáson valakiről megállapították, hogy koronavírusos. A pozitív antigén tesztet követően ötnapos izolációra van szükség. Ha a karantén ötödik napján a betegnek nincsenek tünetei, az elkülönítést be lehet fejezni, viszont további öt napon át FFP2 maszkot kell viselni.

Az igazolást ezt követően generálódik ki, a rendszer elküldi az nzcisk.sk honlapon megadott címre.

Az így kiadott igazolás 180 napig érvényes.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.