Átfogó szűrővizsgálat lesz január 18-a és január 26-a között. A kék tanúsítványok maradnak

2021. január 17., 18:12
ma7 Kolek Zsolt

A kormány hosszú viták után tulajdonképpen kompromisszumos megoldást fogadott el az országos tesztelés kapcsán.

Fotó: TASR

Január 18-a és január 26-a között átfogó országos szűrővizsgálatot szerveznek, a polgárok maguk dönthetik el, milyen időpontban és melyik mobil tesztállomást keresik fel - tudta meg a hnonline.

A kijárási korlátozások hatályát február 7-ig meghosszabítják.

A kijárási korlátozások alóli felmentéshez novemberhez hasonlóan szükség lesz a negatív antigéntesztről szóló igazolásra. A tesztelés alól felmentést kapnak a 65 év felettiek és a 15 év alatti gyermekek, valamint azok, akik a munkájukat az otthonukból is el tudják végezni.

Szakértők szerint az átfogó szűrővizsgálat elfogadható kompromisszum, mert ezáltal elkerülhetővé válik, hogy az emberek a kedvezőtlen időjárási körülmények között órákig várakozzanak a tesztelésre. Ugyancsak elkerülhető, hogy nagyobb tömeg alakuljon ki, ami a fertőzőbb brit vírusmutáció terjedése miatt potenciális veszélyt jelentene.

A több napra széthúzott szűrővizsgálat enyhíti az amúgy is végletekig leterhelt egészségügyi dolgozók terheit, akik pedig nélkülözhetetlenek a tesztek elvégzésénél.

Kétséges ugyanakkor, hogy sikerül-e felállítani megfelelő számú mobil szűrőállomást, s biztosítani azok zavartalan működését.

A részleteket a kormányülés utáni sajtótájékoztatón jelentik be.