2022. augusztus 9., 09:11

Átfertőződtünk. Az egészséges embereknek a szakemberek szerint már nincs szükségük újabb adag vakcinára

Szükség van még a Covid-19 elleni további védőoltásra? Két hete kezdték el oltani az 50 év felettieket és a legyengült immunrendszerű embereket a vakcina negyedik adagjával. A szakértők szerint a lakosság már kellőképpen védett a súlyos lefolyás elől. Átfertőződtünk.

koronavírus Szlovákia oltás
Fotó: TASR

Tekintettel az omikron variáns magas fertőzőképességére, az enyhébb tünetekre és a magas prevalenciára, egyre több szakértő állítja, hogy az oltás hatásai bizonyos esetekben veszélyesebbek lehetnek, mint maga a covid, írja a tvnoviny.sk.

Egy elég nagy vizsgálatot végeztek Izraelben a 4. adaggal, és bebizonyították, hogy csak egy hónapig ad némi védelmet a covid ellen, de lényegesen több mellékhatása van, mivel a szervezetet már többször is kitették az mRNS hatásnak”

– állítja Jaroslav Svoboda cseh immunológus.

Amíg nem jelennek meg a koronavírus más, veszélyesebb formái, kellően védetteknek kellene lennünk. Az oltásellenesek javára szól, hogy a covidot már hatékony vírusellenes szerekkel is kezelni tudjuk.

Az oltások mellékhatásait nálunk az Állami Gyógyszerellenőrző Intézet ellenőrzi.

Július végéig az Állami Gyógyszerellenőrző Intézet 11 091 bejelentést rögzített a covid-19 elleni vakcinák feltételezett káros hatásairól, amelyek közül 1715 bejelentést értékeltek súlyosnak”

– jelentette ki Magdaléna Jurkemíková, az intézet szóvivője.

„A leggyakrabban jelentett mellékhatások enyhébbek voltak, mint például fájdalom az oltás beadásának helyén, láz vagy hányás. A súlyosabbak közül említhető az eszméletvesztés, tartós vérnyomás-emelkedés – leginkább a magas vérnyomásban szenvedőknél, vagy a trombózis. Eddig hét halálesetet regisztráltunk, amelyek ok-okozati összefüggésben lehetnek az oltással, vagy lehetséges, vagy valószínű mértékig.

Továbbra is tény, hogy a védőoltás sok embert, különösen az időseket és a veszélyeztetetteket mentett meg nemcsak a kórházi kezeléstől, hanem mindenekelőtt a haláltól. Két hete már oltunk a negyedik adaggal is. Ez egy erősítő adag, de az új változatok ellen nem hatékony."

Több országban is oltanak már a negyedik adaggal, például Csehországban. Nálunk egyelőre az 50 év felettieket és a veszélyeztetett csoportokat oltják vele. „Jelenleg 2653 embert tartunk nyilván, akik felvették a 4. vakcinaadagot is, ami a második emlékeztető oltást jelenti” – tette hozzá Veronika Daničová, a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szóvivője.

A Központ szerint fokozott az érdeklődés a védőoltások iránt, ami vonatkozik a harmadik adagra is.

Az infektológus szerint azonban a lakosságnak nincs szüksége újabb emlékeztető adagra. Az eddigi védőoltások megóvnak bennünket a súlyos lefolyástól.

„Időskorúaknál és a számos társuló diagnózissal rendelkező embereknél, illetve immunrendszeri zavarral küzdőknél az immunrendszer gyorsabban felejt, ezért érdemes a 4. emlékeztető adaggal frissíteni azt, de a lakosság többi részénél nem sok értelme van” – mondja Peter Sabaka fertőző betegségek szakértője.

Hollandiában például ősszel megkezdik a módosított vakcinákkal az oltást, amelyek az új változatok ellen is hatásosak lesznek. Az úgynevezett adaptált vakcina iránt mi is érdeklődünk, az egészségügyi tárca jelenleg az Európai Bizottság válaszát várja.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.