2023. január 16., 16:46

Átadták Ukrajnának az utolsó Zuzana 2 típusú önjáró löveget

Ukrajna átvette a nyolcadik, szlovák gyártmányú Zuzana 2 típusú önjáró löveget. Ez az utolsó darab azok közül a tarackágyúk közül, amelyeket Szlovákia a Konštrukta-Defence állami tulajdonú részvénytársaságon keresztül Ukrajnának szállít egy szerződés keretében. Az egyes felszereléseket a védelmi minisztérium adta át, miután az átutalást jóváírták a tárca által kezelt számlán – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martina Kovaľ Kakaščíková, a védelmi minisztérium szóvivője.

zuzana löveg ágyú
A Zuzana-2 önjáró löveg.
Fotó: kotadef.sk
Eddig teljes, nagyon jó minőségű, a hazai védelmi ipar által gyártott tüzérségi rendszereket szállítottunk Ukrajnának. Reméljük, ezek segítségével a lehető legtöbb életet fogják megmenteni az ukránok, és közelebb viszik hazájukat a győzelemhez egy olyan ellenség felett, amely csak fosztogat, terrorizál és gyilkol, mert a harctéren rendre kudarcot vall"

 - mondta Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter.

A kereskedelmi szerződés értelmében a nyolc darab Zuzana 2 típusú önjáró löveg leszállítása mellett a Konštrukta-Defence további 16 darab Zuzana löveget fog gyártani Ukrajna számára, amelyek előállítását Dánia, Németország és Norvégia közösen finanszírozza.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.