2021. június 1., 12:22

Annyi fölösleges vakcinánk van, hogy Ukrajnának adjuk?

Lassan azzal a kérdéssel kell foglalkoznunk, mit is csinálunk a fel nem használt vakcinával. Úgy tűnik, Szlovákia átadja Ukrajnának, pedig még az év elején a vakcinahiány okozott pánikot az országban. Most hamarosan az oltakozni vágyók fogynak el a regisztrációs várakozóban: az utolsó májusi hétvégén csupán 85 ezren várakoztak oltásra.

Fotó: TASR

Két héttel ezelőtt még kétszer annyian voltak a várakozóban, azóta viszont felgyorsult a vakcinák beszállítása. Mivel minden európai ország túlrendelte az oltóanyag mennyiségét, logikusan eljön az idő, amikor azt kell eldönteni, mi legyen a felesleggel.

Nincs európai megoldás

Az oltóanyagot az EU közösen szerezte be. A történet ismert, a rossz feltételekkel megkötött szerződés miatt lassan érkeztek az év elején, viszont az ár leverésében sikeres volt az Unió.

Közben megjelennek azok a globális hangok is, amelyek az oltóanyag igazságosabb elosztását követelik a szegény és gazdag országok között.

Bár a beszerzést koordinálták a tagországok, arról nincs közös döntés, hogy mi legyen a felesleggel. Januárban kezdtek ezen is lamentálni, de mindezt gyorsan felülírta a vakcinahiány. Szlovákia az oltási kedv lassulása miatt nagyon gyorsan azelőtt a döntés előtt állhat, miként szabaduljon meg az oltóanyagtól a szavatossági idő lejárta előtt.

A HNonline szerint első országként Ukrajna jelentkezett be a szlovákiai feleslegre. Ez is programpontként szerepelt Eduard Heger kormányfő múlt heti ukrajnai látogatásakor.

Az ukránokra ráfér, hiszen az ország lakosságának 2,62 százalékát oltották be csupán. Összehasonlításképp Szlovákiában ugyanez az arány 31%. Ukrajna ezzel a 176-ik a világranglistán, míg Szlovákia a 74-ik.

Egyelőre persze még részletekről nem tudni, de hangsúlyozzák, a felesleg átadása nem befolyásolhatja az otthoni oltási folyamatot. Még keresik azt a megoldást, hogy a gazdaságilag erős országoknak árulnák a felesleges vakcinákat, persze ez elúszott hajónak tűnik.

Nincs konszenzus a tagországok között, ezért minden ország a saját szakállára cselekszik. Ausztria a múlt héten döntött 651 ezer Pfizer vakcina elajándékozásáról a nyugat-balkáni országoknak. Románia a testvérországának tartott Moldovát segíti.

Szlovákia is ajándékozott 10 ezer Moderna vakcinát Csehországnak.
Eddig Szlovákiába 2,9 millió adag érkezett a brüsszeli kontingensből, június végéig még további 1,4 millió adag érkezésére számítanak. Ezen kívül még itt várakozik 150 ezer adag egyszeri oltású Johnson & Johnson, illetve 200 ezer adag Szputnyik.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!