2021. augusztus 21., 12:32

Amikor az ügyészek egymást froclizzák

Maroš Žilinka főügyész még augusztus 13-án fegyelmi eljárást indított Daniel Lipšic speciális ügyész ellen. Erről a szlovák hírügynökséget Dalibor Skladan, a főügyészség szóvivője szombaton tájékoztatta.

Kinek van igaza?
Fotó: TASR
Maroš Žilinka és Daniel Lipšic

Lipšic a fegyelmi vétséget azzal követte el, hogy 2021. július 28-án az ügyiratokat nem ismerve spekulatív és félrevezető módon vitatta a belügyminisztérium Felügyeleti Szolgálat Hivatalának speciális nyomozócsapata ellen emelt vádat a jogerősen félbemaradt büntető eljárás ügyében, amely nem a Speciális Ügyészi Hivatal hatáskörébe tartozott. És mindezt azt követően, hogy a Pozsonyi Kerületi Ügyészség felügyelő ügyésze és a Pozsonyi III. Járásbíróságnak az előkészítéssel megbízott bírónője, aki őrizetbe vette Dömötör Csaba vádlottat, megállapította a vádemelés jogosságát és törvényszerűségét.

A speciális ügyész ezzel a törvény előírta tartózkodási elvvel és az ügyészség belső előírásaival is szembe menve lépett fel.

A főügyész hangsúlyozta, hogy a fegyelmi eljárás megindításának a javaslata kizárólag az általánosan kötelező érvényű jogi és belső előírások elveinek és szabályainak a betartására vonatkozik, ami az állami szervek hierarchikus felépítésében a főügyésszel az élen rendkívül fontos kötelességei törvényes ellátásának a biztosítása szempontjából.

Žilinka még júliusban kijelentette, hogy Lipšicnek a sajtó számára adott nyilatkozatai a Felügyeleti Szolgálat Hivatalának a tanúk elleni vádemeléssel kapcsolatos határozatairól összeegyeztethetetlenek voltak az ügyészi tartózkodás törvényszabta elveivel, és oly módon, ami nem erősíti az ügyészség iránti bizalmat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a speciális ügyész nyilvánosan prezentálta a szubjektív véleményét olyan ügyben, amely még jogerősen nem zárult le. Úgy vélekedett, Lipšic elfelejtette, hogy már nem ügyvéd, hanem speciális ügyész.

Lipšic akkor úgy reagált, hogy szükség van a büntető eljárások integritását érintő releváns gyanúsítások felülvizsgálatára. Ennek azonban törvényes keretek között kell lezajlania és anélkül, hogy a nyilvánosságot hamis információkkal vezessék félre, ami a speciális ügyész szerint megtörtént. Kijelentette, hogy a médiákban ismételten valótlan információk jelentek meg, ezért tartotta kötelességének, hogy a Speciális Ügyészi Hivatalnak az ügyben eljáró nyomozói és ügyészei mellett kiálljon.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.