2023. január 1., 18:21

Takács András néptánckutató és Korpás András borász is az állami kitüntettek közt van

Január elsején a Szlovák Köztársaság fennállásának 30. évfordulója alkalmából állami kitüntetéseket adott át Zuzana Čaputová szlovák államfő. Az ünnepségre a Szlovák Filharmónia épületében került sor.

Állami kitüntetések 2023
Takács András néptánckutató a Pribina Kereszt I. fokozatát vehette át az államfőtől
Fotó: Facebook.com

A kitüntetések átadó ünnepségén részt vettek Csehország, Lengyelország és Ausztria államfői, Miloš Zeman, Alexander Van der Bellen és Andrzej Duda is. „Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin is kapott meghívást, de sajnos, egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, tájékoztatott korábban Martin Strižinec, Čaputová szóvivője.

Az átadó ünnepségen ezenkívül az előzetes információk szerint részt vesz Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament képviselőházának elnöke és Iryna Vereščuk ukrán miniszterelnök-helyettes is.

Állami kitüntetések január elsején
Az átadó ünnepség résztvevői
Fotó:  TASR/ Pavol Zachar

„Szlovákia nem egy elvont entitás, elsősorban közös alkotás. Annak az eredménye, amit állampolgárként képesek vagyunk és akarunk tenni értünk, közösségeinkért, a társadalomért és Szlovákiánkért” – mondta megnyitó beszédében az államfő.

Közép-Európa országai „szabad, egyenlő nemzetek családja”, amelyeknek sikerült elszakadniuk a történelmi totalitárius diktatúrától

– hangsúlyozta beszédében hozzátéve, a történelem azonban, mint tudjuk, nem volt mindenkivel ilyen kegyes. „A szuverenitás, ami számunkra magától értetődő, olyan érték az ukrán nép és képviselői számára, amelyet áldozatok ezrei, valamint férfiak, nők és gyermekek millióinak szenvedései árán kell megvédeniük” – fűzte hozzá az államfő.

Állami kitüntetések átadása január 1-jén
Fotó:  TASR/ Pavol Zachar

Zuzana Čaputová államfő a társadalmi élet 28 személyiségének ad át díjat, közülük hat személynek in memoriam.

Állami kitüntetésben részesült Takács András néprajzkutató, koreográfus és Korpás András felvidéki borász is. Takács Andrásnak, a Pribina kereszt első fokozatát nyújtotta át az államfő Szlovákia kulturális fejlődése, elsősorban a folklór terén kifejtett rendkívüli érdemei elismeréséül. Korpás András a  Pribina kereszt második fokozatát vehette át a köztársasági elnök asszonytól a gazdasági élet, elsősorban  a borászat területén kifejtett rendkívüli érdemeiért.
Állami kitüntetés 2023
Korpás András felvidéki borász is a kitüntettek közt van
Fotó:  Facebook

Egyebeken kívül állami kitüntetésben részesült továbbá Anna Koptová roma aktivistát, aki Ľudovít Štúr Érdemrend II. fokozatában részesült az emberi jogok és szabadságjogok védelme terén kifejtett érdemei elismeréséül. Viktor Nižňaskýnak is a Ľudovít Štúr Érdemrend II. fokozatát nyújtotta át az államfő, a területi önigazgatás területén kifejtett érdemei elismeréséül. Marek Hamšík labdarúgó, a válogatott szövetségi kapitánya pedig a Ľudovít Štúr Érdemrend II. fokozatát vehette át Szlovák Köztársaság sportági fejlesztéséért, valamint a Szlovákia jó hírének külföldön való terjesztése terén végzett rendkívüli érdemeiért.

Állami kitüntetések 2023
Takács András néprajzkutató és koreográfus a Pribina Kereszttel
Fotó:  Facebook

In memoriam az Andrej Hlinka Érdemrend első fokozatában, a Milan Rastislav Štefánik Kereszt első fokozatában és a Pribina Kereszt első fokozatában részesült Michal Kováč az önálló Szlovákia első köztársasági elnöke is. A kitüntetéseket Szlovákia megalakulásában kifejtett érdemeiért, Szlovákia védelme terén kifejtett rendkívüli érdemeiért és a Szlovák Köztársaság társadalmi fejlődése terén kifejtett rendkívüli érdemeiért kapta. A díjat a fia, az ifjabb Michal Kováč vette át.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.