2024. február 3., 13:31

Államfőválasztás 2024: Szerdától kezdik kiadni a választói igazolványt

Azon választók, akik az államfőválasztás első, vagy második fordulója idején nem tartózkodnak majd állandó lakhelyükön, választói igazolvány kérvényezhetnek szerdától, 2024. február 7-től. Az iratot személyesen, levélben, vagy elektronikus levélben is kérvényezheti a polgár.

választás, szavazás
Illusztrációs felvétel
Fotó: Rózsár Vince

Ha a választó állampolgár előreláthatólag nem tartózkodik majd az államfőválasztás első (március 23.), vagy annak második fordulója (április 6.) idején az állandó lakhelyén, jogosult választói igazolványt kérelmezni, mellyel Szlovákia bármely választói körzetében leadhatja voksát.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint írásban, vagy elektronikus levélben legkésőbb március 4-ig (választás első fordulója), illetve március 14-ig (választás második fordulója), személyesen, az állandó lakhely szerint községi, illetve városi hivatalban a választás előtti napig kérhetik ki az igazolványt.

Fontos tudni, hogy a választói igazolványt akár mindkét fordulóra is kérheti a polgár, de ezt a kérelemben egyértelműen ki kell jelentenie.

További tudnivaló, hogy

a választó ezután is leadhatja voksát állandó lakhelyén, de kizárólag a választói igazolvány felmutatásával.

A választó igazolvány csak arra (azokra) a napra (napokra) érvényes, amely dátum (dátumok) rajta szerepel(nek).

A 2024-es államfőválasztás első körét 2024. március 23-án, szombaton, a valószínűleg szükséges második fordulót 2024. április 6-án tartják Szlovákiában. A jelenlegi köztársasági elnök, Zuzana Čaputová megbizatási ideje 2024. június 15-én jár le.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.