2022. május 13., 18:34

Államfő: Az egészségügyi nővérek munkája pótolhatatlan, kijár nekik a tisztelet

Az egészségügyi nővérek munkája pótolhatatlan, minden tiszteletet megérdemelnek – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő, aki pénteken az elnöki palotában fogadta a Fehér szív elismerés idei díjazottjait. Az államfő közölte, mindenben támogatja a jobb munkakörülmények megteremtésére irányuló törekvéseiket.

Čaputová
Fotó: TASR
A Fehér szív kitüntetés az emberi együttérzést szimbolizálja, a fehér a tisztaság színe, egyúttal minden szín keveréke, hiszen a nővérek ugyanolyan lelkiismeretesen ápolnak mindenkit, függetlenül bőre színétől vagy társadalmi elhelyezkedésétől

– jelentette ki az államfő. A Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarája (SK SaPA) már 15. alkalommal adta át a Fehér szív elismeréseket az ápolók nemzetközi napján.

Az államfő kiemelte a nővérek és szülészasszisztensek munkájának sokrétűségét és emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány idején erejük felett kellett teljesíteniük, sokszor a saját egészségüket is kockáztatva. Külön megemlékezett Margita Kosturíkováról, az egyik nővérről, aki nemrég in memoriam kapott állami kitüntetést. „A saját életével fizetett az elhivatottságáért – a Covid-19-cel folytatott hosszú küzdelem után hunyt el” – mondta Čaputová. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi ápolók továbbra is munkakörülményeik javítására és elsősorban munkájuk jobb anyagi elismerésére várnak, és mindenben támogatja őket.

Azt kívánom, hogy érezzék magukat boldognak és kapják meg azt a tiszteletet és elismerést, ami a másokért végzett munkáért megilleti önöket”

– tette hozzá az államfő.

A Fehér szív 1999 óta világszerte az ápolói hivatás szimbóluma, az erről szóló döntést az ápolók nemzetközi napjának 100. évfordulóján fogadták el.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.