2021. december 19., 13:56

Államfő: 2021 a fájdalmak éve volt, talán jobb idők jönnek

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a TA3 hírtelevízió Politikában című vitaműsorában értékelte a hamarosan véget érő 2021. esztendőt.

Ő a pártok felett áll
Fotó: TASR
Zuzana Čaputová

Mint megállapította:

A 2021-es esztendő a fájdalomnak, a feszültségnek, az önmagunkba zárkózás elmélyülésének az éve volt, de talán olyan esztendő is, amelyet egy jobb helyzet követ majd."

 Szlovákiának határozott vezetésre van szüksége a pandémia és a COVID-19 elleni küzdelemben, mondta az államfő, aki szerint az oltások kötelezővé tétele egy szélsőséges megoldás és sajnos úgy tűnik, hogy ez elkerülhetetlen lesz.

Čaputová úgy látja, hogy az oltással kapcsolatban egy dezinformációs forgatókönyv szerint alakultak a dolgok. Komoly gondot jelent az is, hogy megtűrjük a hazugságokat és a gyűlölködést. Probléma az oltástól való rettegés is. Mindezt figyelembe kell venni, amikor az oltások kötelezővé tételét fontolóra vesszük.

Üdvözlendő minden hatékony döntés, amely a járvány visszaszorítását eredményezi, de minderről először a szakértőknek kell véleményt mondaniuk. Gondot okoz viszont az, ha a szakvélemények politikai témává válnak. Kaotikussá lesz a járványkezelés, ha a politikusok vitatják a szakértők véleményét, ha egyes kormánytagok szembe mennek a kabinet döntésével vagy bizonyos miniszterek a saját ötletükkel akarnak nyomást gyakorolni és a társaikat a falhoz szorítani.

Egy határozottabb vezetésre van szükségünk, mert válság van."

- nyomatékosította az államfő. Szerinte nem tesz jót az országnak, ha a kormánykoalícióból valaki felvet egy ötletet, amelyet előtte nem egyeztettek. Sokszor hiányzik a kormánykoalíció egységes álláspontja.

Az előrehozott választásokkal kapcsolatban kifejtette, erről akkor lehet beszélni, ha a jelenlegi kabinet képtelen lesz kormányozni, Úgy látja, hogy problémák vannak a kormányzás körül és ezt maguk az érintettek sem titkolják. A parlamentben még többsége van, igaz ez törékeny, de ő semmiképp nem támogatna egy "szakértői kormányt".

Politikai hovatartozásával kapcsolatban kifejtette, hogy ő sem a kormánykoalíciónak, sem az ellenzéknek nem lekötelezettje, ő az emberek államfője. Úgy vélekedett, hogy meg kell erősíteni az állami intézmények iránti bizalmat.

Maroš Žilinka legfőbb ügyész címére megjegyezte, hogy vitára sarkall a sok esetben nem megfelelő kommunikációja és a Büntető Törvényköv 363. cikkelyánek sajátos értelmezése.

Az is szakmai megítélést kíván, hogy a rendőrség miért és hogyan vette őrizetbe az elégedetlen egészségügyi dolgozókat és az ellenzék egyik vezérét, Robert Fico volt miniszterelnököt. Az őrizetbe vétel módjáról az ügyészségnek kellene véleményt nyilvánítania. Szerinte mindkét esetben a rendeletek megsértése miatt került sor a rendőrségi beavatkozásra, de látni kell azt is, hogy az egészségügyi dolgozók rákényszerültek erre a lépsére, miután senki nem akarta meghallgatni őket a fizetésük miatt, mikozben Robert Ficonak a parlamentben és a sajtóértekezleteken elegendő tere nyílik a véleménye kifejtésére, ellentétben az egészségügyi dolgozókkal.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!