cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. január 25., 14:40

Alkotmánybírósághoz fordult az ellenzék a Büntető Törvénykönyv módosítása ügyében

A kormánytöbbség elhallgattatta az ellenzéket. Szükségük van rá, hogy legalább egy napra életbe lépjen a Btk. (Büntető Törvénykönyv)  módosítása, hogy fel lehessen menteni az embereiket – jelentették ki közös sajtótájékoztatójukon a PS, a KDH és az SaS képviselői, miután a koalíció megszavazta a módosítás gyorsított eljárásban való megtárgyalását.

Michal Šimečka
Fotó: Michal Šimečka hivatalos Facebook-oldal

A parlamenti képviselők jogainak megsértése miatt Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék.

Otromba módon elhallgattatták az ellenzéket, elvágták a vitát. Szerintem nagyon jól tudják, hogy az Alkotmánybíróságon probléma lesz ezzel, és a testület sosem hagyja jóvá, de ez sem érdekli őket

– jelentette ki Michal Šimečka, a PS elnöke.

Szerinte

a kormánypártokat azt hajtja, hogy akár csak egyetlen napra, de minél hamarabb érvénybe lépjen a módosított Btk., és a kormány felmentesse a meggyanúsított és megvádolt embereit.

A koalíció parlamenti módszerei szerinte már nem férnek bele a jogállamiság és a demokrácia kereteibe, és ez rendkívül veszélyes folyamat

– figyelmeztetett Šimečka.

Milan Majerský, a KDH elnöke kiemelte,

az ellenzék végig tárgyszerűen és kulturáltan szólt hozzá a módosítási tervezethez. Szintén a vita lerövidítését bírálta, akárcsak Richard Sulík, az SaS elnöke, aki a tervezetet széles körű amnesztiához hasonlította. 

Elég lesz, ha csak egyetlen napra életbe lép, és utána már soha nem lehet visszatérni ezekhez az ügyekhez

– figyelmeztetett.

Mária Kolíková (SaS) azt hangsúlyozta, a képviselők az állampolgárokat képviselik a parlamentben, de a kormánypártok „megfigyelővé” alacsonyították az ellenzéket.

Meggyőződésem, hogy durván megsértették a parlamenti képviselők alkotmány által garantált jogait, és joggal fordulunk az Alkotmánybírósághoz

– mondta.

Hozzátette, beadványukban a döntés megszületéséig kérni fogják a gyorsított eljárásról szóló parlamenti határozat hatályának felfüggesztését. Ha az Alkotmánybíróság eleget tesz ennek, akkor nem lehet folytatni a Btk. módosításának parlamenti megvitatását.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.