cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. február 5., 14:43

Alkotmánybírósághoz fordult az ellenzék a Btk. módosítása miatt

Panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz az ellenzék a Btk. módosításával kapcsolatban, a gyorsított eljárásban való megvitatást és a parlamenti vita lerövidítését kifogásolja.

Mária Kolíková
Mária Kolíková
Fotó: TASR

Azt indítványozza, hogy a bíróság szüntesse meg a módosítás elfogadásával kapcsolatban eddig elfogadott összes parlamenti határozatot. Erről hétfői sajtótájékoztatóján számolt be Mária Kolíková (SaS) több ellenzéki képviselő társaságában.

Azzal fordulunk az Alkotmánybírósághoz, hogy lehetetlenné tették a demokráciákban szokásos szabályos parlamenti vitát, és ezzel megsértették az ellenzéki képviselők demokratikus jogait”

– magyarázta Kolíková. Hozzátette, egyelőre nem az szerepel a beadványban, hogy a Btk. módosítása sérti az alkotmányt, erre akkor lesz lehetőség, ha a parlament véglegesen, a harmadik olvasatban is megszavazza a törvényt.

Kolíková elmondta, a beadványt az összes parlamenti ellenzéki párt támogatta, 49 képviselő írta alá. A beadványt a múlt héten küldték el.

Szó sincs arról, hogy társadalmi egyetértés lenne a Különleges Ügyészség megszüntetéséről és a büntetőjogi változtatások szükségességéről”

– tette hozzá.

Zuzana Števulová (PS) a parlament alkotmányjogi bizottsága ülésén történteket is bírálta a gyorsított eljárásra vonatkozó javaslat megvitatásakor.

Ultrarövid eljárás keretében tárgyalunk lényegbevágó változtatásokról”

– hangsúlyozta. Ha a parlament megszavazza a Btk. módosítását, újabb beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz.

Marián Čaučík (KDH) a tárgyilagos vitát hiányolja a parlamentben és a parlamenti bizottságokban, szerinte a jogalkotási folyamat megerőszakolása zajlik.

Az egész folyamat a demokratikus párbeszéd és a szabályos jogalkotási folyamat durva megsértése”

– tette hozzá.

A Slovensko mozgalom a vita korlátozását kifogásolta, Michal Šipoš (Slovensko, Za ľudí, KÚ) szerint enélkül lehetetlen jó törvényeket elfogadni.

A Btk. módosítása már második olvasatban van, első olvasatban 20 órában szabta meg a parlament a róla szóló vitát, a második olvasatban 62 órában. A módosítással csökkennek egyes büntetési tételek és lerövidül az elévülési idő, változások lesznek a bűncselekmény során okozott károkkal kapcsolatban is. Az ellenzék több tucatnyi módosító javaslatot terjesztett elő a tervezethez, a kormánykoalíciótól is érkeztek változtatási javaslatok, de összességében kitart a Btk. megváltoztatása mellett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.