2024. január 26., 14:32
Frissítve: jan. 26. 16:07

Alkotmánybírósághoz fordult az államfő a hatásköri törvény miatt

Zuzana Čaputová államfő pénteken az Alkotmánybírósághoz fordult a hatásköri törvény miatt.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Az államfő kifogásolja, hogy változik az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal (ÚDZS) és a Statisztikai Hivatal (ŠÚ) vezetője kinevezésének és leváltásának módja, továbbá azt, hogy a parlament gyorsított eljárásban fogadta el a törvénymódosítási csomagot.

Az államfő a beadványában azt javasolja, hogy

az Alkotmánybíróság a döntése meghozataláig függessze fel a törvény megtámadott rendelkezéseinek hatályba lépését.

Az államfő kifogásolja, hogy a két igazgató kinevezése az elnöki hivataltól átkerülne a kormány kizárólagos hatáskörébe.

Az államfő kihagyása a két intézmény igazgatójának kinevezéséből sérti az alkotmányt és a hatalommegosztás elvét”

– áll a beadványában, mely szerint mivel legfelsőbb állami intézményekről van szó, ezért az Alkotmánybíróság korábbi döntései szerint kinevezésük az államfő, és nem a kormány hatáskörébe tartozik.

„A módosítással a kormány gyakorlatilag korlátlan lehetőséget kapott a két állami szerv számára 'kellemetlen' vezetőinek leváltására” – mutatott rá Čaputová, ráadásul a jogszabály a két jelenlegi igazgatóra is vonatkozik, tehát visszamenőleges hatályú rendelkezésről van szó.

Az államfőnek az is meggyőződése, hogy nem léteztek törvényi okok a gyorsított parlamenti eljárásra, kellő szakmai vita sem előzte meg a változtatásokat, és a parlament nem tartotta be a jogalkotási folyamat feltételeit.

A törvény rendelkezik az idegenforgalmi és sportminisztérium létrehozásáról is február 1-jével. Változik továbbá a kettős felhasználású termékekkel, valamint a fegyverekkel és hadiipari termékekkel való kereskedelemre vonatkozó szabályozás is.

A parlament december 20-án fogadta el a hatásköri törvényt, majd az államfő vétóját követően január 16-án másodjára is megszavazta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.