Alkotmánybírósághoz fordult a Főügyészség az ügyészségi törvény miatt

2020. október 8., 17:48
ma7 | TASR

Beadvánnyal fordult a Főügyészség az Alkotmánybírósághoz, hogy vizsgálja meg, összhangban van-e az ügyészségről szóló törvény az alaptörvénnyel, és egyúttal a döntés meghozataláig kérte a törvény hatályba lépésének felfüggesztését.

főügyészség épülete
Fotó: TASR

Erről Jana Tökölyová, a Főügyészség szóvivője tájékoztatta a TASR-t.

„Nem nyilatkozunk, amíg az Alkotmánybíróság nem dönt arról, megtárgyalásra alkalmasnak tartja-e és befogadja a beadványt” - tette hozzá Tökölyová. 

A Főügyészség szerint a főügyész kiválasztásának és kinevezésének, valamint a különleges ügyész megválasztásának törvényi szabályozása nincs összhangban az Alkotmánnyal.

A parlamenti képviselők szeptember 2-án másodszor is megszavazták a törvényjavaslatot, de beledolgozták Zuzana Čaputová államfő észrevételeit is, aki előtte újratárgyalásra visszaküldte a parlamentbe a tervezet.

A törvénymódosítás szerint olyan jelölt is megpályázhatja a főügyészi posztot, aki nem dolgozott ügyészként. Bővül azoknak a személyeknek és intézményeknek a köre is, amelyek jelöltet javasolhatnak a posztra.

A főügyész és a különleges ügyész posztjára olyan 40 évnél idősebb szlovák állampolgár pályázhat, aki megválasztható parlamenti képviselőnek, további feltétel a legalább 15 éves szakmai gyakorlat és a feddhetetlenség.

A különleges ügyészi posztért induló jelölteknél feltétel a jogi szakvizsga.

Kövesse facebook oldalunkat is!