2023. október 16., 10:13
Frissítve: 2023. okt. 17. 10:04

Aláírták a koalíciós szerződést, megállapodtak a minisztériumok szétosztásában

Robert Fico (Smer), Peter Pellegrini (Hlas) és Andrej Danko (SNS) aláírták a koalíciós szerződést.

koalíció
Fotó: TASR

A pártelnökök közötti megállapodás rögzítésére a parlament Megyeháza téren (Župné námestie) levő történelmi épületében került sor.

A választás győzteseként Robert Fico, a Smer-SD elnöke kapott kormányalakítási megbízást. A PS szintén folytatott nem hivatalos tárgyalásokat egy lehetséges négyes koalíció létrehozásáról a Hlasszal, a KDH-val és az SaS-szel, de végül a Smer-SD, a Hlas-SD és az SNS egyetértési memorandum írt alá a közös kormányzásról és a minisztériumok elosztásáról.
koalíció
Fotó:  TASR
Fico ismertette a minisztériumok elosztását, neveket még nem közölt

Robert Fico, a Smer-SD elnöke a koalíciós szerződés aláírását követően ismertette a minisztériumok elosztását a kormánypártok között, neveket azonban egyelőre nem közölt.

A jelöltek nevét először Zuzana Čaputová államfővel ismerteti, miután összeült a Smer-SD, a Hlas-SD és az SNS elnöksége.

A munkaügyi, az egészségügyi, az oktatási, a belügy- és a gazdasági, a beruházási, a régiófejlesztési és az informatizációs minisztert a Hlas, a védelmi, a közlekedési, a földművelési, az igazságügyi, a külügy- és a pénzügyminisztert a Smer jelöli. A környezetvédelmi és a kulturális tárca, illetve a januárban létrejövő idegenforgalmi minisztérium élére az SNS állít jelöltet.

Fico azt is elmondta, mindhárom kormánypártnak lesz egy miniszterelnök-helyettese.
Megerősítette azt is, hogy a házelnök a Hlas-SD jelöltje lesz, az ellenzéki pártok pedig jelölhetnek egy parlamenti alelnököt, a kormánypártok nem fognak beleszólni ennek a posztnak a betöltésébe.

Pellegrini: A Hlas jelöltjei teljes erőbedobással fognak dolgozni

A Hlas olyan személyeket jelölt a nekik jutott hét minisztérium élére, akiknek megvannak az alapvető képességei az ilyen magas szintű tisztség ellátására. 

A tisztséget teljes komolysággal és teljes odaadással fogják ellátni, hogy az emberek számára látható eredményeket hozzanak"

– mondta Peter Pellegrini a koalíciós szerződés aláírását követően.

Danko: Az SNS nem akar csalódást okozni a nemzeti érzelmű választónak

A Szlovák Nemzeti Párt a kormányprogram megalkotásakor törekedni fog arra, hogy ne okozzon csalódást a nemzeti érzelmű választóknak – mondta Andrej Danko pártelnök a koalíciós szerződés aláírását követően.

Danko megerősítette, szeretnének azon választók kormánya is lenni, akik nem a koalíciós pártokat választották. 

Andrej Danko meggyőződését fejezte ki, hogy az idegenforgalom képezi Szlovákia jövőjét, és kritizálta a médiát a pártját ért "rágalmazások miatt". 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.