2020. szeptember 6., 16:03

Akár országos intézkedéseket is bevezettetne Matovič, ha a helyzet úgy kívánja

Vasárnap Igor Matovič kormányfő vendégeskedett a Testre mért kérdések című Markízás politikai vitaműsorban. Járványhelyzetről, Kuciak-gyilkosságról, főügyészről egyaránt kérdezték.

Igor Matovič
Fotó: TASR / AP

Amint annyira elharapózik a koronavírus terjedése, hogy

az egészségügyi szakemberek számára már gondot okoz az esetleges érintettek felkutatása, országos intézkedéseket kell bevezetni

- mondta a kormányfő a vasárnapi műsorban. Szerinte nem az esetszám a mérvadó, hanem a közösségi terjedés mértéke. Tervei szerint a jövő héten a járványügyi bizottság ülésén is részt vesz, hogy első kézből tájékozódjon az aktuális helyzetről.

A bíróság döntését a Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatos ügyben elfogadja.

Nem kíván nyomást gyakorolni a belügyminiszterre, Roman Mikulecre, hogy az újraindítsa a Kuciak-ügy nyomozását, ugyanakkor az igazságügyi miniszter asszony, Mária Kolíková is szabadon dönt. Ezért rá sem kíván hatni, ha esetleg a Legfelsőbb Bíróság megerősítené Marian K.-val és Alena Zs.-vel kapcsolatos döntését. „A lehető legtöbbet szeretném tenni annak érdekében, hogy az egyes szervek függetlenül dolgozhassanak” - mondta Matovič.

A nemzeti megújítási terv 96 oldalból áll, és mintegy 200 intézkedést tartalmaz. „Ebből kell kiválasztanunk az 5-6 legfontosabbat, mert az összessel nem fogunk tudni foglalkozni” - emelte ki. Hozzátette, hogy az adóreformot valószínűleg nem lehet majd európai támogatásból finanszírozni.

„Jó lenne, ha az új főügyész iránt általános bizalom alakulna ki, még azon pártok szavazói körében is, akik nem támogatják egyiket sem” - húzta alá a miniszterelnök, ugyanakkor

azt elutasította, hogy a pályázók körének kibővítése Daniel Lipšic biztos befutóját szándékozta volna biztosítani.

Az új, ideiglenes országos rendőr-főparancsnok személyével, Peter Kovaříkkal kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy egyrészt elfogadja a belügyminiszter döntését, másrészt Kovařík kormányhivatalban eddig elvégzett munkáját tekintve „nem volt mondható túl aktívnak”, ezért bízik a jövőbeli kellemes meglepetésben.

A Smer-SD elnöke, Robert Fico szavaira is reagált a kormányfő, mely szerint a Legfelsőbb Ellenőrző Hivatal vezetője személyének javaslata az ellenzéket illetné. „Kár, hogy a múltban nem hasonlóképpen gondolkodott” - mondta Matovič.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.