cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. június 15., 14:06

Akár 700 euróval is megemelkedhet az egészségügyi dolgozók fizetése

Peter Visolajský, a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke szerint eddig 3000 kórházi orvos jelezte, hogy kész beadni a felmondását, mivel nem kaptak világos választ a követeléseikkel kapcsolatban a kormánytól. Az áldatlan helyzet okozta orvos- és nővérhiány már most jelentős az országban, így a kormánynak sürgősen lépnie kell az ügyben.

nővér
Fotó: Pixabay

Június végéig az egészségügyi minisztériumnak és a kormánynak meg kellene állapodnia az egészségügyi dolgozókkal a fizetésemelés módjáról. A helyzetet az is rontja, hogy sokan vállalnak közülük munkát külföldön, mert ott nagyobb fizetést kapnak. Egy egészségügyi ápoló havi bruttó bére közti különbség Csehországban és Szlovákiában csaknem 500 euró.

Miközben 2016-ban még Csehországhoz hasonló szinten voltunk. Arról nem is beszélve, hogy Csehországban a nővéreknek sokkal kevesebbet kell túlórázniuk ugyanahhoz a fizetéshez”

– jelentette ki Martin Smatana elemző.

A bérek körüli vita évek óta folyik, Lengvarský miniszter és Heger miniszterelnök most e hónap végére ígéri a megegyezést. Hétfőn elkezdődtek a háromoldalú ágazati tárgyalások a tárca javaslatáról. A Denník N napilap birtokában van a javaslat, amelyet a minisztérium az egészségügyi szervezeteknek és egyesületeknek felajánlott.

A tízoldalas javaslat még nem végleges, és aszerint jelentősen meg kellene emelni az úgynevezett együtthatókat, amelyek alapján az egészségügyi dolgozók bérét a típus vagy a tapasztalat szerint meghatározzák. A javaslat elfogadása esetén jövő évtől emelnék a béreket.

A nagyobb gyakorlattal rendelkező nővérek és szülésznők havonta akár bruttó 700 euróval, a mentősök 400-zal, az orvosok pedig több mint 500 euróval keresnének többet. A gyógyszerészek fizetését 60 euróval, a logopédusokét pedig 90 euróval emelnék meg.
Több mint 4500 egészségügyi dolgozó hiányzik

Elsősorban azoknak az egészségügyi dolgozóknak emelkedne jelentősen a fizetése, akik kevesen vannak. A minisztérium szerint jelenleg csaknem 4500 egészségügyi dolgozó hiányzik. A legnagyobb probléma az ápolókkal van, akikből 2200-zal többre lenne szükség, mint ahányan a jelenlegi egészségügyi rendszerben vannak. Orvosokból pedig 1300-zal van kevesebb.

Az egészségügyi nővérek jelenleg átlagosan bruttó ezer eurót keresnek (a pótdíjak nélkül), az orvosok 1500-tól 2700 euróig, a szakképesítéstől függően.

A legnagyobb orvos- és nővérhiány Pozsonyban van. S ha nem teszünk ellene semmit, a probléma csak súlyosbodik. A tárca dokumentuma szerint a beavatkozások nélkül 2030-ra körülbelül 9000 nővérrel lenne kevesebb a kelleténél.

További probléma, hogy az orvosok és a nővérek is idősebbek, a fiatalok pedig a kelleténél lassabban kerülnek a kórházakba vagy a járóbeteg-szakrendelőkbe.

Az orvosoknak körülbelül az egynegyede 60 év feletti.

2020-ban az egészségügyi nővérek és ápolók háromnegyede több mint 40 éves volt. A 30-39 éves egészségügyi nővérek száma viszont csökkent. Fiatal nővérek meg nem nagyon érkeznek a rendszerbe. Az ápolóként végzetteknek is mindössze 37 százaléka kerül be végül az egészségügyi rendszerbe. Az érdeklődést éppen a magasabb bérek növelhetnék.

A béremelések a kórházakban és a járóbeteg-szakrendelésekben dolgozó egészségügyi dolgozókat egyaránt érintenék.

Ha jóváhagyják a javaslatot, az az államnak 800 millió euróba kerülne, az állami egészségbiztosítási kiadások pedig 16 százalékkal emelkednének.

Az egészségügynek tehát jövőre lényegesen több forrásra lenne szüksége.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.