2021. október 15., 16:02

Akár 16 ezer eurós támogatás lakóház-felújításra

Az utolsó simításokat végzi a Környezetvédelmi Minisztériumhoz tartozó ügynökség Szlovákia történetének talán legnagyobb támogatási felhívásának elindításához. A részletek már ismertek, hogy kik és milyen házakra igényelhetik a támogatást, mik lesznek az elszámolható költségek, és hol,mikor lesz igényelhető a támogatás.

201612011043000.energia01.jpg

A családi házak felújítására ennek a programnak a keretében összesen félmilliárd eurót különítettek el. A kórházak építését és felújítását követően ez a második legnagyobb beruházási projekt. De amíg a kórházak felújítása során néhány tíz építkezési projektről van szó csupán, ebben a projektben 2026-ig 30 ezer lakóház felújításával számolnak.

Szlovákiában mintegy háromnegyed-egymillió családi ház található, amelyek közül körülbelül háromszázezerre tehető azok száma, amelyek már nem tartoznak a legújabbak közé, és felújításra szorulnak. Ezeket a régi házakat gyakran nem ökológiai kazánok vagy szilárd tüzelésű kemencék fűtik, hanem a legjobb esetben fa vagy szén, de néha hulladékot is égetnek bennük a tulajdonosaik, ami környezetszennyező és káros az egészségre.

Legfeljebb 16 600 eurós támogatás

Egy lakóház felújítására maximum 16 600 euró igényelhető, a szükséges pénzeszközök másik fele saját költség lehet. A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség (SAŽP) azonban tárgyalt a kereskedelmi bankokkal, és eszerint lehetőség lesz ezeknél pályázni a pénz másik felére. A sikeres pályázók egy speciális kölcsönhöz juthatnak így, amelyet körülbelül hat és fél év alatt kell törleszteniük. Ezt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) garantálná, így a kérelmezőnek már nem lesz szüksége további saját forrásokra. A költségek felét tehát az ügynökség, a másik felét pedig egy kereskedelmi bank adná.

A lakásfelújítás célja a tizenöt évnél idősebb házak felújítása. A támogatásra csak az ingatlan tulajdonosa vagy társtulajdonos pályázhat.

Ha több tulajdonos szerepel a tulajdonlapon, akkor közülük csak egy nyújthatja be a kérelmet, a többiek közjegyzői meghatalmazással bele kell egyezniük. A bérlők és a vállalkozások nem igényelhetik a ámogatást.

Az ügynökség a tulajdonlapon ellenőrizni fogja, hogy az ingatlant valóban lakáscélra használják-e. Faházakra, nyaralókra, kerti házakra vagy műhelyekre nem igényelhető a támogatás.

A felújítás célja ugyanis a lakóépületek energiaigényének csökkentése.

Az állam minimalizálni szeretné a banki átutalások számát is, ami a projektek megvalósításának a felgyorsítását és a csalások kiküszöbölését eredményezheti. Annak azonban, akinek hátralékai vannak az egészségbiztosítóban vagy a társadalombiztosítóban, nem tudják a támogatást addig kifizetni, amíg ki nem egyenlíti a tartozását.

A felújítással nem kell várni

Amint közzéteszik a felhívás technikai paramétereit, az emberek ezek szerint elkezdhetik a lakóház felújítását. Amikor közzéteszik a támogatáskérelmi pályázatot, a kérelmezők azután regisztrálhatnak, és visszamenőleg is megigényelhetik a támogatást.  A feltétel az, hogy az előre megvalósított projektnek meg kell felelnie a házak felújítására vonatkozó minimális műszaki követelményeknek. A műszaki követelményeket novembertől teszik ki a honlapjukra, amely jelenleg előkészítés alatt áll. A portál indulásakor az oldal a technikai paramétereken kívül tartalmazni fogja a gyakran ismételt kérdések listáját is.

A tervek szerint a felhívást várhatóan jövő év harmadik negyedévének elején jelentik be. Jelentkezni online is lehet majd, vagy személyesen a regionális központban.

Ezekből tíz lesz, ebből 8 a megyeközpontokban. Minden regionális központban lesznek műszaki és adminisztratív dolgozók is, akik segítenek a kérelmek kitöltésében, vagy tanácsot adnak a felújítási tervvel kapcsolatban. Azoknak is segíteni akarnak, akik digitális szempontból nem olyan tájékozottak, nincs autójuk, vagy rossz közlekedési viszonyokkal rendelkező régiókban élnek. Ha kell, elmennek ezek után az emberek után olyanformán, hogy kitippelik ezeket a helyeket, és egy központi településre autóbuszokkal beszállíttatják az érdeklődő embereket, ahol tájékoztatást nyújtanak nekik

Az ügynökség szerint ugyanis a családi házak teljes felújítása projekt elsősorban az úgynevezett energiaszegénységben élők megsegítésére szolgál.

Állami hozzájárulás a tetőhöz, szigeteléshez, az ablakok cseréjéhez és a fűtéscseréhez

A támogatást a háznak erre a négy elemére lehet igényelni, tehát a tetőfelújítására, a szigetelésre, a nyílászárók és a radiátorok cseréjére. Az elszámolható költségek a projektdokumentációt is magukba foglalják. Elképzelhető, hogy egy ötödik elemre is lehet majd támogatást igényelni, ezek az esővíztartályok és komposztálók.

Döntő fontosságú, hogy a felújítás után az energiamegtakarítás elérje az eredeti állapot 30 százalékét.

Abba az állam nem szól bele, hogy a tulajdonos melyik építőipari vállalatra, tervezőre vagy építészre bízza a felújítást. Ezeknek azonban valószínűleg egy keretmegállapodást kell majd aláírniuk a Környezetvédelmi Ügynökséggel, ez azonban nem lesz bonyolult, ígéri az ügynökség, akár néhány kattintással elektronikus úton is megtehető.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.