cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. április 28., 12:11

Aggódunk a Covid-19 gazdasági hatásai miatt

Szlovákia lakosságának több mint 80 százalékát nyugtalanítja az új koronavírus-járvány hatása a nemzetgazdaságra, 58 százaléka pedig anyagi bevételei, illetve a jövőbeli munkalehetőségek miatt aggódik – derült ki a COVIDiSTRESS Global Survey elnevezésű nemzetközi felmérés eredményeiből.

Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: TASR

A COVIDiSTRESS Global Survey világszintű felmérés a dániai Aarhus Egyetem védnöksége alatt valósul meg, célja felmérni azokat a tényezőket, amelyek a járvány idején befolyásolhatják az emberek pszichikáját és döntéshozatalát. Szlovákiában a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem (UPJŠ) Filozófiai Karának csapata kapcsolódott be a projektbe.

A nemzetközi felmérés a Covid-19 megbetegedéssel kapcsolatos járvány átélésének különféle pszichikai aspektusait vizsgálja. Negyvennyolc nyelven zajlik a világ számos országában, aminek köszönhetően összehasonlíthatjuk a különböző országokban kapott eredményeket

– mutatott rá Jana Nezkusilová pszichológus, a kassai tudóscsapat tagja. Hozzátette, a felmérés többnyelvű, ami lehetővé teszi, hogy az aktuális problematika kapcsán olyan Szlovákiában élő emberek is kifejtsék véleményüket, akik nem beszélnek szlovákul.

Az adatgyűjtés első fázisa húsvét előtt, április 10-13. között zajlott. A kérdőívet 446 személy töltötte ki, 80 százalékuk nő, 20 százalékuk férfi volt. az átlagéletkor 40 volt. A megkérdezettek 74,3 százaléka munkaviszonyban állt, 10,6 százalékukat alkották a diákok, 8 százalékukat pedig a nyugdíjasok

– fejtette ki Nezkusilová.

A felmérés eredményei szerint a válaszadók 36,3 százaléka tartotta megfelelő mértékűnek a kormány által a járvány megfékezésére hozott intézkedéseket, ugyanakkor 15,1 százalékuk enyhének, 48,6 százalékuk pedig túl soknak minősítette azokat.

A kutatás fontos részét képezi annak feltérképezése, hogy a jelenlegi helyzet miatt mik az okai az átélt nyugtalanságnak, izgalomnak. A megkérdezettek 80,1 százalékát nyugtalanítja a járvány hatása a nemzetgazdaságra, 73,2 százalékát pedig az, hogy nem tudni, meddig maradnak hatályban a jelenlegi óvintézkedések, korlátozások. A válaszadók 72 százaléka aggódik amiatt, hogy ők maguk vagy valaki, akit ismernek, megfertőződik a koronavírussal, kórházba kerül, esetleg meghal. Megközelítőleg 58 százalékuk aggódik anyagi bevételei miatt, körülbelül ugyanennyien pedig a jövőbeli munkalehetőségek miatt. A kutatást végzők szerint némileg meglepő, hogy mindössze a megkérdezettek nem egészen 20 százalékát nyugtalanítja az, hogy nem vehetnek részt egyházi szertartásokon.

Megállapíthatjuk tehát, hogy a válaszadók leginkább a gazdaság, a bevételük, illetve a saját egészségük vagy a hozzájuk közel állók egészsége miatt aggódnak. Nyugtalanítja őket továbbá a kultúra és a mozgás hiánya. Ellenben csak kis részük aggódik amiatt, hogy nem tudja, személy szerint mit tehet a vírus terjedésének megakadályozása érdekében

 – mondta Nezkusilová.

A kassai kutatók azt is vizsgálták, mi segít az embereknek abban, hogy megküzdjenek a járvánnyal kapcsolatos kellemetlen érzésekkel. A megkérdezettek 94,6 százaléka telefonon vagy más úton tartja a kapcsolatot családjával és barátaival. A vallást 41 százalékuk jelölte meg, a válaszadók mintegy negyede pedig a számítógépes játékokat választja annak érdekében, hogy könnyebben megbirkózzon a kellemetlenségekkel.

A felmérés folytatódik, a kutatók pedig örömmel fogadnák, ha minél többen részt vennének benne. A kérdőív több nyelven elérhető ITT.

Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.