2021. június 8., 19:05

Adrian Szabónak valószínűleg távoznia kell

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter javaslatot nyújt be Adrián Szabó, a belügyi ellenőrzési hivatal igazgatójának leváltására. Ennek oka, hogy büntetőeljárás indult ellene hivatali jogkörrel való visszaélés és vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Barbara Túrosová, a belügyminisztérium sajtóosztályának igazgatója.

Adrián Szabó
Fotó: TASR

Adrián Szabót a belügyminiszter döntése alapján ideiglenesen felmentették az állami tisztségviselői feladatok ellátása alól, a belügyi ellenőrzési hivatalban valamennyi intézkedést a hivatal megbízott munkatársa végzi" - tette hozzá Túrosová, és elmondta, a döntés összhangban van az állami szolgálatról szóló törvénnyel.

Ha a kormány egyetért az igazgató felmentésére vonatkozó javaslattal, akkor azt a védelmi bizottság elé terjeszti. Ha a bizottság legalább háromötödös többséggel javasolja a visszahívását, a kormány felmenti tisztségéből a belügyi ellenőrzési hivatal igazgatóját.

Adrián Szabót a múlt héten vette őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség. Összesen három ember ellen indult eljárás. Készpénz és elektronikai felszerelés átvételéről van szó, legalább 20 ezer euró értékben. A bazini Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) úgy döntött, nem helyezi előzetes letartóztatásba a gyanúsítottat. A döntés nem jogerős, az ügyész panaszt nyújtott be ellene, a beadványról a Legfelsőbb Bíróság dönt.

Megosztás
Címkék