Adrián Szabó előzetes letartóztatásba kerül

2021. június 14., 14:40
ma7 | TASR

Előzetes letartóztatásba kerül Adrián Szabó, az Ellenőrzési Szolgálat (ÚIS) igazgatója. Erről a Szlovák Legfelsőbb Bíróság szenátusa döntött, megsemmisítve a Bazini Specializált Büntetőbíróság június 5-én kelt határozatát, melynek értelmében  szabadlábon védekezhetett volna.  

pozsonyi rendőrség
Fotó: Facebook Polícia SR Bratislavský Kraj
A kép illusztráció

A szenátus szerint fennáll a tanúk befolyásolásának veszélye, vagyis az ún. kollúzió. Az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) tagjai Adrián Szabó terheltet a tárgyalóteremből azonnal a pozsonyi büntetés-végrehajtási intézetbe kísérték. Az előkészítő eljárás keretében további tanúkat fognak kihallgatni, és szembesíteni fogják őt a közvetlen tanúval, Bernard S. terhelttel is. 

Szabó, valamint Bernard S., a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pénzügyi egységének volt igazgatója és Marián K., a NAKA volt tisztségviselője ellen hivatali hatáskörrel való visszaélés és korrupció ügyében indult büntetőlejárás. 

A NAKA június 3-án vette őrizetbe Szabót. Utóbbit azzal gyanúsítják, hogy Bernard S.-től elektronikus fogyasztási cikkeket, valamint készpénzt fogadott el, legalább 20 000 euró értékben. Bernard S. egyetlen közvetlen tanú az ügyben.

Amennyiben a parlament védelmi bizottsága kétharmados többséggel Adrián Szabó leváltását fogja javasolni, a kormány visszahívja őt a hivatalából. 

Kövesse facebook oldalunkat is!