magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. május 2., 18:14

Adóreformot készít elő Matovič minisztériuma, 25%-os adó mellett is több pénz maradna a zsebünkben?

Igor Matovič közösségi oldalán arról írt, Szlovákia gazdaságát nagyon erősen megviselte a koronavírus-járvány, milliárdok hiányoznak a költségvetésből, s, ha meg kívánjuk őrizni a jóléti állam előnyeit, muszáj lesz átalakítanunk az adórendszert, új hiteleket már nem szabad a nyakunkba vennünk.

Igor Matovic Szputnyik V
Igor Matovič pénzügyminiszter
Fotó: TASR

Igor Matovič azt sem zárja ki, hogy az általános forgalmi adó (a DPH szó szerinti fordításban hozzáadott értékből származó adót jelent, a legtöbb európai országban is ezt a megnevezést használják) emelésére is sor kerülhet, bár kihangsúlyozta, ez újabb állampolgárokat késztethet eltávozásra, amivel a demográfiai gondokkal küzdő ország a "huszonkettes csapdájába" kerül.

A korábbi kormányfő arról írt, egy egyedülálló, kétgyermekes anya, aki minimálbért keres a különböző támogatások és adóbónuszok után 606 eurót vihet haza nettóban, azaz tisztán. 

Az általam megálmodott jóléti államban az adó- és járulékreform után (...) ennek az anyának 1021 euró jár majd."

A tárcavezető ugyan nem írta meg, de valószínűleg ezt az összeget is tisztán kell érteni. Matovič szerint a az adó emelésével a példában említett asszony legfeljebb húsz euróval többet fizetne, viszont máshol, az adóemelésnek köszönhetően finanszírozható támogatásokból ennek többszörösét kapná vissza. A miniszter azt mondja a reform az adó emelése ellenére is a munkavállalóknak kedvezne igazán, így Matovič két legyet  ütne egy csapásra. 

Arra is kitért, hogy a demográfiai prognózisok alapján hamarosan Szlovákia lesz a kontinens egyik leggyorsabban öregedő állama, az emelkedő nyugdíjterheket viszont csak az adók emelésével lehet majd kezelni.

A szlovák sajtóban 25%-os DPH-emelést emlegetnek, a volt kormányfő azonban nem konkretizált. A koalíciós pártok azonnal élesen tiltakoztak a tervezet ellen, úgy Richard Sulík (SaS), mint Veronika Remišová (Za ľudí) azt állítja, pártjuk semmi esetre sem támogatna egy ilyen tervet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.