2021. július 11., 12:36

Abszurd színház a népszavazás körül

Sajátos helyzetbe került Boris Kollár kezdeményezése után a négypárti koalíció. A kormánypolitikusok egy része ugyanis azt állítja, ki kellene hirdetni a népszavazást arról, hogy legyenek-e előrehozott választások, a szavazópolgároknak ugyanis joguk van arra, hogy szabadon kifejezhessék a véleményüket. Nagyon sarkosan fogalmazva azt is mondják ezzel: bukjon a kormányunk.

Petíció
Fotó: TASR/ma7
Petíció

Boris Kollár házelnök, aki nem először kacsingat az ellenzékkel való kooperáció felé, nyilvánosan kijelentette, ha más nem, ők biztosan előterjesztik az alkotmánymódosítási javaslatot, hogy ezt követően kihirdethető legyen a referendum. Kérdés, mit szólnak ehhez a koalíciós partnerek. A legerősebb kormánypártól nem egyértelműek a hangok ezt illetően. Eduar Heger kormányfő nagyon röviden csak annyit mondott ezzel kapcsolatban, egy ilyen fajsúlyos kérdésben mindenképpen össze kell ülnie a Koalíciós Tanácsnak.

A Denník N elemzői szerint, ha a kormányfő politikailag önálló lenne, azonnal hozzá kellene azt is fűznie, hogy az OĽANO a programjából eredően elutasítja az alkotmánymódosítást a népszavazást illetően, és ezt az álláspontot fogja képviselni a Koalíciós Tanács előtt is A programjában ugyanis betűre pontosan az áll:

Az Alkotmánnyal ellentmondó kérdéseken kívül nem lehet népszavazást kihirdetni, a választási időszak lerövidítését illetően sem”.

Hogy a népszavazás kérdését populista módon használják némely politikusok, nyilvánvaló. Olyannyira, hogy Kollár házelnökként még a parlament házirendjét is figyelmen kívül hagyná. Ondrej Dostál a közösségi hálón egyenesen kijelentette, Kollár javaslata politikailag abszurd, a törvény betartása mellett a parlament júliusi ülésén lehetetlen arról tárgyalni, a rendkívüli ülés programját ugyanis nem lehet kibővíteni. Ugyanabban az ügyben leghamarabb csak hat hónap múlva lehet új javaslatot beterjeszteni.

Ráadásul a házirend értelmében nincs is ok a rövidített eljárásra, amiről Robert Fico ábrándozik. A rövidített eljárás ugyanis csak rendkívüli esetekben alkalmazható, például az alapvető emberei jogok megsértése vagy a biztonsági helyzet veszélyeztetése, illetve súlyos gazdasági károk veszélye során.

Tegyük hozzá gyorsan azonban azt is, nem ez lenne az első eset, hogy a képviselők a házirend eme pontját figyelmen kívül hagyják.

A Pravda napilap szerint Matovičnak nem nagyon marad más lehetősége minthogy Ficóval együtt szavazzon ebben a kérdésében. A napilap szerint Matovič helyzete azért is a legrosszabb mind közül, mert a választás előtti kampányában a referendum intézményét a demokrácia legfontosabb formájaként emlegette. Most pedig bizonyítania kellene, hogy amit akkor mondott, komolyan is gondolta.

Az aktuality.sk portál szerint viszont Matovič fel sem fogta, hogy egy égi adományt kapott ahhoz, hogy ez a kormány továbbmaradjon. Persze, nem kellett volna mindjárt pezsgőt bontania, de

kijelenthette volna például, hogy tiszteletben tartja az alkotmánybíróság döntését, közben pedig meglebegtethette volna az OĽANO programnyilatkozatát, amely kritikusan beszél az előrehozott választást forszírozó népszavazás ötletéről. Ehelyett Matovič reakciói hagyományosan rosszak, és jellembeli hiányosságairól tanúskodnak,

véli a portál, ehelyett azonban teljesen érthetetlen módon beleállt Čaputovába.

Peter Zajac szerint Fico és Pellegrini számára nem a népszavazás kérdése a fontos, hanem hogy zűrzavart keltsenek. A .tyzden.sk portálnak nyilatkozva kifejtette, amikor az Alkotmány legrosszabb részeit módosították,

Fico a parlament alkotmányjogi bizottságának tagja volt, tudnia kell tehát, hogy a népszavazás az előrehozott választásokról az alkotmány jelenlegi formájában lehetetlen. Vagyis tudatosan félrevezetett mindenkit, aki aláírta a petíciós ívet.

Ha valaki tehát eddig úgy gondolta, hogy úgy-ahogy tájékozódni tud a politikai játszótért felosztását illetően, újfent zátonyra vetődött. Az éledező Kollár-Matovič-Fico együttműködés pedig csak a kételyeinket erősíti meg.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!