2019. november 29., 13:26

A ZMOS megtámadja az Alkotmánybíróságon a kötelező óvodalátogatást

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) heteken belül eljuttatja az Alkotmánybíróságra a kötelező óvodalátogatás bevezetését megtámadó beadványát. A törvény kötelezővé teszi az ötödik életévüket betöltött gyerekek számára az óvodalátogatást.

 

 

kotelezo-ovoda.jpg
Fotó: Martin Baumann
„Ha a törvény már most hatályos lenne, nem tudnánk betartani”

 jelentette ki Michal Kaliňák, a ZMOS szóvivője, hozzátéve, hogy a beadvány már majdnem kész.

A törvény gyakorlati szempontból is betarthatatlan, például tartalmazza, hogy a gyerek utazási költségeit megtérítik, de ugye négy-öt-hatéves gyerek valószínűleg nem fog egyedül utazni a buszon. Ki fizeti ki a szülő utazási költségeit? Főleg hogy arról beszélünk, hogy az úgynevezett ingerszegény környezetben élő gyerekek érdekében vezetik be a kötelező óvodalátogatást”

– tette fel a kérdést Kaliňák.

További problémának tartja, hogy a törvény a gyerek állandó lakhelye szerint úgynevezett törzsiskolával kapcsolatos kötelességekről is beszél, de az nincs megszabva, hogy melyik ez az iskola.

Meggyőződésünk, hogy a törvény alkotmánysértő és ellentétes az önkormányzatok európai chartájával is”

- tette hozzá.

Az oktatási tárca az ötéves gyerekek kötelező óvodalátogatásának bevezetésétől azt reméli, hogy majd jobb eredmények születnek a központi országos iskolai felmérőkön, mivel a hátrányos helyzetű gyerekek így kötelezően részt vesznek az iskola-előkészítő óvodai programokban és főleg a kommunikációs készségeik javulhatnak.

A kötelező óvodalátogatás 2021. január 1-jén lépne életbe.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.