2023. április 16., 15:34

A ZMOS ellenzi Matovič adócsökkentési javaslatát

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) határozottan elutasítja azon törvényjavaslatokat, amelyek kulcsfontosságú hatással vannak az önkormányzatok finanszírozására és hatáskörének gyakorlására, jogszabályi eljárás nélkül. 

penrose háromszög
Fotó: Pixabay

Az érintettek között hat gyermek is volt, a többiek felnőtt férfiak voltak. Erről a Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője, Silvia Šimková számolt be.

Šimková elmondása szerint a rendőrök 14 migránst fogtak el a Balkánská utcában, míg a további hét személyt az Oroszvár városrész Starorímská utcájában találták meg. Az esetet a pozsonyi idegenrendészet vizsgálja.Az önkormányzati ernyőszervezet azt is kifogásolja, hogy egyes javaslatokat az önkormányzatokkal folytatott konzultáció nélkül akarnak elfogadni.

A ZMOS így reagál az OĽANO mozgalom által szombaton (április 15-én) bemutatott jogszabály-módosítási javaslatra, amely felszabadítaná az adófizetési kötelezettség alól a kiskorú gyermekeket nevelő anyákat, és a 25 év alatti fiatal adófizetőket.
Az ilyen javaslatok bizonytalanságot jelentenek az önkormányzat számára, és veszélyeztetik a polgárok számára nyújtott közszolgáltatásokat, ezért elutasítjuk azokat. Ebben az időszakban még sok lesz belőlük. A ZMOS kész tárgyalni és kompromisszumos javaslatokat keresni"

- mondta a ZMOS elnöke, Branislav Tréger a bemutatott módosítási javaslat kapcsán.

Az anyák bérezési egyenlőtlenségeinek megoldása a ZMOS vezetője szerint a foglalkoztatáspolitikában, a motiváló jövedelem biztosítása mellett, rugalmas foglalkoztatási formákban keresendő.

Nem vagyunk ellene a javasolt célcsoport támogatásának, de ez az előterjesztett formában rontja az önkormányzatok gazdasági helyzetét és a szolgáltatásaik minőségét"

– figyelmeztetett Tréger.

Az OĽANO javaslatot terjesztett elő a jövedelemadó-törvény módosítására, amely mentesítene az adófizetés alól a 15 év alatti gyerekeket nevelő anyákat, és a 25 év alatti fiatal adófizetőket. A javaslat célja az OĽANO vezetője, Igor Matovič szerint az, hogy megszüntessék azt az igazságtalanságot, hogy azok az anyák, akik úgy döntenek, hogy gyermeket vállalnak, jelentősen alacsonyabb fizetést kapnak, mint azok a férfiak és nők, akiknek nincsenek gyerekeik. A javaslat célja továbbá az, hogy motiválja a fiatalokat a Szlovákiában maradásra. A mentesség mindkét esetben 2000 euró összegű jövedelemhatárig lenne korlátozva. Matovič a javaslat tiszta pénzügyi hatását 500 millió euróra becsülte a állami költségvetésre.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.