A vörös zónában kicsit szabadabban lélegezhetünk

2021. április 29., 13:49
ma7 | TASR

Szlovákia május 3-tól a COVID-automata szerint a második figyelmeztetési szintű, vörös besorolásba kerül. Az egyes járásokra vonatkozó szabályokat a régióban uralkodó helyzet és a járás színe alapján határozzák meg – közölte Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

koronavírus Szlovákia
Fotó: TASR

A jobb járványhelyzetben lévő járásokban a kijárási tilalom csak 21.00 és 01.00 között lesz érvényben. Ezek a piros és rózsaszín járások, melyek közé több magyarlakta járás is tartozik.

A bordó járásokban a kijárási tilalom 05.00 és másnap 01.00 között lesz, a kivételekkel.

Hétfőtől a Covid-automata szerint a bordó fázisban 10, a pirosban 60 és rózsaszínben 9 járás lesz.

2021. április 28., 12:21 Frissítve: ápr. 28. 14:31

Változik a Covid-automata: Komárom és Dunaszerdahely is rózsaszín járás lesz jövő héttől

A kormány a szerdai ülésén hagyta jóvá a járások COVID automata, illetve a fertőzöttség mértéke szerinti felosztását.

A negatív teszteredményekre a munkába járáshoz továbbra is szükség lesz, de besorolástól függően ezek érvényessége 7-21 nap közé esik.

Tesztre csak a beoltottaknak nem lesz szükségük. Pfizer/BioNTech és Moderna vakcinával beoltottaknak akkor, ha a második adag oltás után letelt 14 nap. Az AstraZenecát kapók pedig azután mentesülnek a teszteléstől, miután négy hét eltelt az első adag oltás után.

Nem kell teszteltetnie magát annak sem, akik az utóbbi legfeljebb 180 nap során kapta el a covidot, vagy pedig olyan egészségi állapotban van, hogy az nem teszi lehetővé a tesztelését.

Kövesse facebook oldalunkat is!