2020. május 13., 15:34

A vírusjárvány miatt jelentősen csökkennek az egyetemek bevételei

A Szlovák Műszaki Egyetem (STU) Pozsonyban megerősítette azt az információt, hogy a vírusjárvány következtében a tervezett bevételek drasztikusan csökkennek. Ez különösen a kollégiumok és a menzák költségvetésében tűnik fel.

Szlovák Műszaki Egyetem
Fotó: STU
Szlovák Műszaki Egyetem

Az intézmény szóvívője, Fedor Blaščák azt nyilatkozta, hogy március óta a kollégiumnak nincs bevétele, mivel több mint 4000 hallgatónak nem kell lakhatási díjat fizetni. Emiatt az állami költségvetésből származó támogatások mértéke csökken, és az étkezésre szánt bevétel is, mivel a kollégiumi menza sem üzemel.

Rámutatott arra is, hogy az egyetem bevétele más okból is csökken,  a helyiségek bérléséből származó jövedelem is sokkal kisebb lesz.

Blaščák arra figyelmeztet, hogy a gazdasági aktivitás lelassulása és az állami költségvetés bevételeinek a drámai hiánya miatt a 2020-as év mindenki számára nehéz helyzetet teremt és ez kivétel nélkül minden egyetemet érint.

A szóvivő hozzátette, hogy a kutatásokat is folytató egyetemeket is veszélyezteti a tudományos grantokból eredő alacsonyabb részesedés, mivel az eurotámogatásokat átcsoportosították, így a kutatásokra és az innovációra szánt és még le nem hívott egymilliárd eurót a koronavírus-járvány következményeinek az enyhítésére csoportosították át.

A pozsonyi Comenius Egyetem már számos intézkedést tett a pénzeszközök megtakarítása érdekében. Az egyetem bejelentette, hogy az egyetem épületeivel és a kollégiumokkal kapcsolatos beruházási és felújítási projektek vannak leginkább kitéve a válságnak. Az egyetemnek több tervezett eseményt kellett lemondania. Törölniük kellett a régóta tervezett új tudományos információs rendszerre kiírt pályázatot is.

Megosztás
Címkék