2022. április 17., 19:23

A vietnamiak szeretnének kisebbség lenni

Hivatalos kisebbségi státusz elérésére törekszenek a Szlovákiában élő vietnamiak. A 2021-es népszámlálás számukra kedvező adatai után a közösség képviselője, Viet Nguyen találkozót kezdeményezett Bukovszky László kisebbségi kormánybiztossal.

bukovszky
Bukovszky László
Fotó: TASR

Tájékoztatott, hogy hat, vietnamiakat képviselő szervezet a közelmúltban levelet juttatott el Mária Kolíková igazságügyi miniszterhez. Ebben azt kérik a tárcavezetőtől, ismerje el nemzeti kisebbségnek a vietnamiakat – mondta Bukovszky. – Mivel azonban ez a folyamat jogilag nincs szabályozva, azt javasoltuk nekik, hogy forduljanak a Külügyminisztériumhoz, mely Szlovákia nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeinek felelőse."

A kormánybiztos elmondta, kész szakmai segítséget nyújtani a vietnamiaknak, és nyílt párbeszédet folytatni az elképzeléseikről és céljaikról. "Ha egy ilyen politikai döntés születik a kormány részéről, fel kell mérni, milyen hatással lesz a kisebbségi jogalkalmazásra" – mondta Bukovszky.

A népszámláláson 2793 ember vallotta magát vietnami nemzetiségűnek, további 489 adta meg második nemzetiségként.

Szlovákiában jelenleg 13 elismert kisebbség van: magyarok, romák, csehek, morvák, ruszinok, lengyelek, ukránok, bolgárok, szerbek, németek, zsidók, horvátok és oroszok.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások