2020. január 11., 11:29

A veszélyzónába kerültek a progresszívok

Úgy tűnik, hogy a progresszívok, akik eddig az ellenzék vezetőjének tartották magukat gondba kerültek. Az év végén ugyanis tíz százalék alá esett a támogatottságuk, sőt a felmérések egyike (Median) egészen a már veszélyesnek tartott hét százalékos támogatottság közelében mérte őket, ami a választási koalíciók esetében (mint amilyen a Progresszív Szlovákia-Együtt koalíció) a parlamenti küszöb. Azaz azokat a pártokat, amelyeknek az új kormány magját kellett volna alkotniuk, és amelyek már azt fontolgatták, hogy kit ültetnek majd a kormányfői székbe, az a veszély fenyegeti, hogy a parlamenten kívül maradnak, írja az Aktuality.sk portál.

Fotó: Pravda.sk

Az ok persze nagyon kézenfekvő: a tér nem olyan nagy három hasonló új párt számára, mint ahogyan az az államfőválasztásnál tűnt. Az átmeneti, egy kicsit mesterséges sikerhullám alábbesett. Andrej Kiska Emberekért pártjának megalakulása után az erők megoszlottak, mégpedig a progresszívok kárára, akik szivárványprofilja túl keskeny és provokatív ahhoz, hogy növekedni tudjanak. És ugyanez jellemző a vezetőjükre is. Az eredmény pedig kézzel fogható:

a választások előtt néhány héttel a progresszívok a kés élén táncolnak, s igaz ugyan, hogy Kiska ugyan erősödött a nyár óta, annyira azért nem, hogy az Emberekért meghatározó párt lehessen.

Tömören: három új párt túl sok a szlovák viszonyokhoz képest.

A Progresszív Szlovákia, az Együtt és az Emberekért túl kicsi játszótéren tolakszanak, ha az egyikük megerősödik, a másik meggyengül. Kiska döntése tehát, hogy nem szövetkezett a koalícióval, most hibának tűnik.

Az együttműködés Kiska túlzott elvárásain bukott meg: a képviselőjelölti helyek felét akarta a választási listán – az akkor még nem is létező pártjának. 2020 elején tehát az inga a régi és az új ellenzék között kezd visszatérni a középpontba. Egy kis meglepetéssel persze, amire nem nagyon számítottak, véli a portál.

Valakinek ki kell esnie a körből

Az előttünk álló választás különösképpen feszültséggel teli lesz. A felmérések szerint ugyanis már hosszabb ideje több párt is a parlamenti küszöb tájékán táncol, és több mint valószínű, hogy valaki ki fog esni a körből, írja a Pravda napilap.

A Median utolsó felmérése azt mutatja, hogy könnyen akár a PS/Spolu kezében maradhat a Fekete Péter.

A lap szerint várható volt, hogy a kétjegyű eredmény erőfeletti lesz a koalíció számára, mert a liberális-baloldali választóréteg, amelyet megcéloztak, eléggé behatárolt Szlovákiában. Ezért aztán itt az ideje, hogy a progresszívok elkezdjék végre meggyőzni a választópolgárokat arról, hogy jobb alternatívát jelentenek Kiskáéknál, egyébként hamarabb befejezik, minthogy elkezdhették volna, véli a lap, amely szerint a progresszívokat elkápráztatták az eddigi eredményeik – az államfőválasztás és az EP-választás során, amelyek specifikusak voltak, és alacsony részvétel volt rájuk jellemző.

És persze a témaköreik sem túl nyerők. Az extrémizmus minden bizonnyal kulcsfontosságú téma a liberálisok számára, de ezzel nem lehet a széles választói rétegeket megszólítani.

Ráadásul az államfőválasztás után kiesett a legjobb jelöltjük, Truban csak amolyan „pótjátékos”, mindennemű karizma nélkül, amit a jelenlegi eredményük is tükröz, véli a lap.

Az új ellenzék kezdi elveszíteni a formáját

A Postoj.sk portál szerint a Median felmérésből ugyan nem lehet elhamarkodott következtetéseket levonni, de mindenképpen figyelemreméltó. A portál szerint amennyiben a Focus és az AKO januári felmérései is a PS/Spolu esését mutatnák, a liberális-progresszív táborban pánik törhet ki. A portál szerint

a PS/Spolu kettős a lehetséges választóit meglepően nem feltűnő marketinggel és listavezetővel untatja, akinek se témái, se karizmája nincs. A választóik egy része így Andrej Kiska pártjához pártolt át.

Így aztán amikor Michal Truban az év végén úgy beszélt Kiska pártjáról, mint egyetlen ember pártjáról, meg arról beszélt, hogy miért jelent gondot a Kiskával szembeni vád az eljövendő kormány megbízhatósága szempontjából, csak a húrokat próbálta új irányba feszegetni, írja a konzervatív portál.

Az ellenzék tehetetlen

Az ellenzék azt állítja, kormányt akar váltani. Tény viszont, hogy az eddigi kampány eléggé langyos, ami a múlt évben kirobbant botrányok tömegét tekintve eléggé meglepő, véli a Pravda

Mintha az ellenzék valami miatt nem akarná felemelni a szó szerint földön heverő eszközöket. Pedig csak pontosan kellene céloznia velük, és a siker garantált lenne.

Az ellenzék még azt az adut sem képes kihasználni, hogy a Smer, amely már oly régóta van hatalmon, a változásra építi a kampányát.

Ráadásul a Smer a pozitív és negatív kampány keverékével igyekszik megszólítani a választókat. Az egyik oldalon a regnáló kormány szociális eredményeivel dicsekszik, a másik oldalon meg a negatív kampányával az ellenzék hozzá nem értésére figyelmeztet… amely, valljuk be, tényleg tehetetlen. Hiszen, ha a szlovákok 72 százaléka nem bízik az igazságszolgáltatásunkban, ami Horvátország után a második legrosszabb eredmény az Európai Unióban, akkor

az igazságszolgáltatás és a korrupció témája ezüsttálcán felkínált lehetőség. Kočner botrányai után egy ilyen lehetőséggel csak egy amatőr nem él,

zárja a Pravda.

truban-marihuana.jpg
Kép forrása: archívum
Megosztás
Címkék