lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. július 13., 15:57

A védelmi miniszter szerint nemzeti érdek a védelmi kiadásokra fordítani a GDP legalább 2%-át

Létfontosságú nemzeti érdek Szlovákia számára a védelmi kiadásokra fordítani a GDP legalább 2%-át – jelentette ki a vilniusi NATO-csúcsról hazatérő Martin Sklenár védelmi miniszter.

NATO
Fotó: TASR/AP

A TASR-t Mária Precner, a tárca szóvivője tájékoztatta.

Sklenár hozzátette,

az ezzel kapcsolatos kötelezettségvállalás teljesítése elengedhetetlen az ország biztonsága szempontjából, mert ez a terület el lett hanyagolva az előző időszakban.

Az elmúlt egy-két év igyekezetei ellenére óriási a lemaradás ezen a téren. Holott ez létfontosságú kérdés, nem arról van szó, hogy melyik prioritást teljesítsük előbb, mert ha nincs garantálva a biztonság, akkor semmi nincs

– tette hozzá.

Sklenár azt is leszögezte,

az ország védelmének biztosítása nem állhat pusztán abból, hogy elfogadjuk és élvezzük a NATO biztonsági garanciáit.

Óriási előny, hogy tagja vagyunk a világ legerősebb védelmi szövetségének, ezt éppen a jelenlegi helyzet igazolja a legjobban. De minden lánc csak annyira erős, amennyire a leggyengébb láncszeme, ezért a védelmi befektetések elhanyagolása nem csupán azt jelentené, hogy a saját biztonságunkat kockáztatjuk. A NATO-tagság az előnyök mellett a felelősségvállalásról is szól

– hangsúlyozta.

A védelmi miniszter hozzátette, óriási felelőtlenség lenne a védelmi fejlesztések elhalasztása, úgy mint 2008 és 2014 között, amikor már előre lehetett látni a biztonsági helyzet alakulását.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.