2020. május 21., 15:01

A vártnál is rosszabb a helyzet a pozsonyivánkai illegális lerakattal kapcsolatban

A környezetvédelmi tárca ma nyíltan közölte, amit eddig is sejteni lehetett, a pozsonyivánkai illegális szemétlerakó óriási károkat okozott. 

Fotó: pixabay.com
Képünk illusztráció.

A Szenci járásban található pozsonyivánkai illegális hulladéklerakóból súlyos szennyezés jutott a talajba, közölték ma a belügyi és a környezetvédelmi tárca illetékesei. Ján Budaj, a környezetvédelmi minisztérium vezetője úgy nyilatkozott, "sokkolta", amikor kiderült, milyen típusúak a hulladéklerakóban található mérgek.

Rámutatott, hogy a hulladéklerakó nem egyik napról a másikra keletkezett, egész biztos, hogy több, ezért a területért felelős illetékes is fedezte az ügyet. A belügyminiszter elmondta, vizsgálat indult az ügyben.

Mikulec állítása szerint valószínűleg ez az egyik általuk vizsgált legsúlyosabb, környezetszennyezéssel kapcsolatos bűncselekmény. „Jelenleg a szakértői vélemények kidolgozása és a bizonyítékok vizsgálata folyik" – mondta a miniszter és hozzátette, az első szakértői vélemény már megerősítette, hogy a felszín alatti vizet szennyező anyagok a hulladéklerakóból származnak. A folyamatban lévő nyomozás miatt további részleteket nem közölt. Az üggyel foglalkozó állami tisztségviselőket felszólította, felelősségteljesen járjanak el.

Nem egyik napról a másikra jelent meg az a szemétlerakat. Remélem, az illetékesek felelősségteljesen fogják kezelni az ügyet, én pedig támogatni fogom a nyomozást végző csoport tagjait"

– mondta a tárcavezető. Elmondása szerint ebben az ügyben a járási hivatalnak kell eljárnia, és a hivatal dönthet a hulladéklerakó bezárásáról is. Mikulec elmondta, azt is vizsgálják, hogy a hulladéklerakókból szállítottak-e anyagot a pozsonyi D4R7 körgyűrű építéséhez.

A környezetvédelmi miniszter azt mondta, egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, mit találtak a talajvízben. Ezt is vizsgálják még. „A szennyezést ténye azonban beigazolódott, és az nagyon súlyos. Megdöbbentett, amikor kiderült, hogy milyen az ott talált mérgek összetétele" - mondta Budaj, és hozzátette,

a szennyezés veszélyt jelentett az egészségre és a Csallóköz felszín alatti vízeire, ezáltal egész Szlovákia ivóvízkészletére.

Budaj azt akarja, hogy a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség (Slovenská inšpekcia životného prostredia) újból megvizsgálja a hulladéklerakó körüli területet, és megállapítsa, hol és hogyan terjed a szennyeződés. Hozzátette, a környezetszennyezés nem egy évig tartott. „Biztos, hogy egyes tisztségviselők takargatták ezt a bűncselekményt" - mondta Budaj, és hozzátette, felelősségre fogják vonni azokat, akik érintettek az ügyben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.