2024. március 13., 08:16

A vártnál is jobb eredmény érhető el - Forró Krisztián a pozsonyi hírtelevízió választási műsorában

A ta3 hírtelevízió kedd este közvetítette a köztársaságielnök-jelölteket bemutató sorozatában a Forró Krisztiánnal készült élő stúdióbeszélgetést.

Forró Krisztián Rimaszombatban

A Magyar Szövetség párt elnöke rutinos nyilatkozóként válaszolt a Téma dňa (A nap témája) műsorvezetőjének, Peter Bieliknek, aki kérdésfelvetéseiben magáévá tette Forró kommunikációs koncepcióját, s nem országos témákról, hanem elsősorban a magyarság és a déli régiók közéleti szerepéről, az ott élő emberek helyzetéről érdeklődött.

Abban mindkét résztvevő már a mintegy fél órás beszélgetés elején megegyezett, hogy Szlovákia még vélhetően nem jutott el az elfogadás azon szintjére, amely már a társadalom többsége számára is elfogadhatóvá tesz egy magyar nemzetiségű köztársasági elnököt. Ennek ellenére Forró pártelnök harcba szállt a posztért, hiszen, mint mondta, ezt az alkalmat is meg kell ragadni, hogy minél többször és több helyen megismertesse az elképzeléseit, illetve felhívja a közösség vagy a régió problémáira a figyelmet.

Kijelentette, hogy a magyarság összefogása esetén a mostani választásokon még a tavalyi parlamenti választáson elért 4,38%-nál is nagyobb támogatottság érhető el.

A műsorvezető két, a szlovákiai magyarság számára neuralgikus kérdést is felvetett, a kettős állampolgárság intézményét, illetve a Beneš-dekrétumok problémáját. Míg az elsőt Forró inkább szimbolikus jelentőségűnek nevezte, a kollektív bűnösség elvére alapozó egyes beneši dekrétumokat pedig mindmáig aktív jogforrásként mutatta be, amely alapján ma is koboznak el földeket. E pontnál szemmel látható volt a műsorvezető nyilván az alulinformáltságból következő meghökkenése, aki úgy vélte, hogy Forró talán a kisajátításokra gondol, amelyek nem kell, hogy összefüggésben legyenek a dekrétumokkal. Ez a kis momentum is jelzi, hogy a szlovákság mennyire tájékozatlan ebben a kérdésben, azaz mindjárt igazolódtak is a magyar pártvezető szavai, hogy minden lehetőséget ki kell használni az ország lakosságának a tájékoztatására.

Kérdésként hangzott el, hogy vajon a magyar kormány az államfőválasztásba is beavatkozik-e azzal, hogy külügyminisztere a választások előtt látogat majd Szlovákiába? Forró ezeket a látogatásokat nem nevezte beavatkozásnak, s hozzátette, hogy Szijjártó külügyminiszter most is volt Szlovákia területén, amikor az ipolyhídvégi szlovák-magyar határon épült híd avatója volt, s felhívta a figyelmet, hogy Magyarország milyen nagy támogatást nyújt az infrastruktúra fejlesztésében, illetve szlovákiai vállalkozók részére is. Hangsúlyozta, ha egy beruházás a választások körüli időszakban készül el, akkor csak emiatt nem lehet késleltetni az átadást.
forró
Forró Krisztián a ta3 stúdiójában
Fotó:  ma7/reprofotó

Peter Bielik a továbbiakban nemzetközi vizekre evezett, de kérdéseiben továbbra is a magyarság, illetve Magyarország helyzetére és álláspontjára volt kíváncsi. Ilyen volt a kárpátaljai magyarság nemzetiségi jogairól feltett kérdés, amellyel kapcsolatban a magyar pártvezető elmondta, hogy a helyzet megnyugtató rendezése, azaz a 2015 előtti helyzethez való visszatérés, még várat magára.

A műsorvezető arról is kérdezte Forrót, hogy vajon Szlovákia és Magyarország nem tanult-e az 1956-os, illetve 1968-as szovjet invázióik következményeiből, s miért támogatják egy újabb „moszkvai béke” gondolatát? Forró, nagyon helyesen nem nyitott vitát a műsorvezetővel, hanem csak megismételte pártja álláspontját, mely szerint Oroszország ukrajnai agresszióját illetően nincs semmi, ami előbbre való lenne a béketárgyalások megkezdésénél és a harcok befejezésénél.

Forró a továbbiakban egy gondolat erejéig kitért a nyáron tartandó európai parlamenti választásokra is, hangsúlyozva, hogy a magyar politikai képviselet most már sokkal egyértelműbb, hiszen csak egyetlen releváns erő, a Magyar Szövetség maradt a szlovákiai politikai palettán. Így vélhetően nem lesz akadálya a sikeres szereplésnek, ami öt éve is csak mintegy 400 szavazaton múlott.

Köztársaságielnök-jelölti konkurensei közül csak Ivan Korčokot említette, akiről elmondta, hogy a magyarság címére tett kijelentései és megnyilvánulásai miatt nem tartják támogathatónak a választás második fordulójában, bár szívesen találkoznak mindkét továbbjutó jelölttel, hogy a magyarság számára tett esetleges ajánlataikat meghallgassák.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.