2021. október 2., 10:54

A vállalkozók értelmetlennek tartják az országos tesztelést, az oltási lottó semmit sem ér szerintük

A szlovákiai vállalkozók kétharmada arra számít, hogy a járvány következő hulláma negatív hatással lesz a vállalkozására, derül ki a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) szeptemberi felméréséből.

Hét friss eset
Illusztráció
Fotó: TASR

A vállalkozók kevesebb, mint 30%-a nem tart az üzleti élet romlásától, és a korábbi tapasztalatokból kiindulva különféle intézkedéseket vezetett be. Ezek közül a leggyakoribbak az online környezetbe való áttérés, az üzemidők csökkentése, a beruházások korlátozása és a hatékonyabb üzemeltetési költségek. A felmérés szerint a cégek több mint 15% -a elbocsátásokhoz is folyamodott, 3% -a pedig csökkentette az alkalmazottai munkaidejét.

A vállalkozók leginkább a járványellenes intézkedések átláthatatlansága és a jelentéktelen állami támogatás miatt panaszkodnak, több mint felük érthetetlennek tartja a megtett intézkedéseket.

Tíz válaszadóból csaknem hét gondolja úgy, hogy az állami támogatás nem elegendő. A legtöbb cég a közvetlen pénzügyi támogatást tartotta a leghatékonyabb intézkedésnek a járvány hatásainak mérséklésére, amit a közvetlen adók és illetékek ideiglenes csökkentése vagy elengedése, a bérleti díj egy részének átvállalása, valamint az alkalmazottak tesztelésének vagy oltásának támogatására nyújtott közvetlen pénzügyi segítség követett.

A vállalkozók szerint messze a leghatékonyabb intézkedés a járvány elleni küzdelemben az oltás és a higiéniai intézkedések betartása.

A válaszadók csaknem egyharmada a kockázatos közösségekben végzett tesztelést is előnyben részesíti. Az országos tesztelést viszont értelmetlenségnek tartják, és a felmérésből az is kiderült, hogy az oltási lottó szerintük a legkevésbé hatékony intézkedés.

A felmérés szerint a cégek csaknem 70% -a azt szeretné, ha joga lenne ellenőrizni alkalmazottai oltási dokumentumait, hogy megkapták-e a védőoltást, tesztelték-e vagy átesett-e a koronavírus-fertőzésen. Kevesebb mint 50%-uk gondolja úgy, hogy a szolgáltatóknak is joguk kellene, hogy legyen az ilyen ellenőrzésre.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.