A vakcinasvindlerek után most itt vannak az oltáscsalók: egyre többen próbálkoznak hamisított igazolásokkal

2021. május 17., 12:47
Pomichal Krisztián

A szlovák sajtóban megjelent információk és saját tapasztalataink alapján is egyre több körzeti orvos számol be arról, pácienseik hamis oltási igazolással próbálnak meg pecsétet szerezni az immár papírboltban is kapható sárga járványútlevelükbe. 

vakcina oltás
Fotó: unsplash.com
Képünk illusztráció.

Monika Palušková, az Általános Orvosok Társaságának (Spoločnost všeobecných lekárov Slovenska - SVLS) elnöke arról tájékoztatott, nem ritkaság, hogy a páciensek egy maguk által számítógépen megtervezett, elkészített és kinyomtatott oltási dokumentummal keresik fel a körzeti orvosukat, holott nincsenek is beoltva.

A baj az, hogy nagyon nehéz megbizonyosodni a dokumentum valódiságáról, ugyanis oltóközpontonként változhat, hogy épp milyen dokumentumot kapunk kézhez. 

Saját és ismerősi körünkből származó tapasztalataink alapján elmondható, valóban így van. Nem egyszer előfordult például, hogy egy-egy oltóközpont (a két konkrét eset Losonc és Pozsony) olyan igazolást állított ki, amelyen például nem szerepel a QR-kód, holott arra elvileg a későbbiekben szükség lehet. Egy határátkelőn akár egy mobillal lefényképezett oltási dokumentum is elég lehet ahhoz, hogy az intézkedő határőr a QR-kódból minden fontos információt kiolvasson.

vakcinaigazolás
Egyik olvasónk első, illetve második oltási igazolása. A két oltást elmondása szerint nem egy központban kapta, de szerencséje volt, a két papír nagyjából egyforma.

A döcögős, kehes szlovák oltási program egyik állatorvosi lova lehet, hogy nem sikerült egységesíteni a dokumentumokat. Egy formanyomtatvány bevezetése látszólag nem egy megoldhatatlan feladat, úgy tűnik, mégis beletörött a minisztérium bicskája. Egy-egy ilyen felesleges, könnyedén elkerülhető hiba csak tovább súlyosbítja a lakosság bizalmatlanságát, ennek veszélyeiről már korábban is számos alkalommal szóltunk.

Az SVLS arra szólítja fel a körzeti orvosokat, hogy a továbbiakban ne írják alá és ne pecsételjék le azon betegeik nemzetközi oltási igazolványát, akiket nem ők oltottak be.

Ez sokakat érzékenyen érinthet, ugyanis mára a sárga könyvecskékre kisebb iparág épült. Pozsonyban például papírüzletben lehet kapni a jobb esetben szlovák-angol-francia nyelvű, rosszabb esetben viszont semmire sem jó, szlovák nyelvű paksamétát - állítólag húsz euróért! (Ha valóban ennyiért árulják, jó nagy átverés az egész. Rövid keresés után ugyanis ennyiért tíz darabot rendelhetünk az egyik szlovák internetes oldalról.)

oltási igazolás

Ezeket a könyvecskéket az egzotikus országba rendszeresen utazók jól ismerik, a hivatalosan háromnyelvű dokumentumba pecsételik be például az utazások előtt leggyakoribb, fertőző májgyulladás vagy épp sárgaláz elleni, oltások igazolását. 

A szervezet elnöke szerint a pecsételést annak az orvosnak kell elvégeznie, aki az oltást beadja, adminisztrálja, hiszen ő vállal felelősséget érte.

Olvasóinknak tehát azt tanácsoljuk, ha az oltás előtt be is szereznek egy ilyen sárga könyvecskét, azt vigyék magukkal az oltóközpontba, s az ott illetékes orvossal írassák alá.

Ezt az ott dolgozó orvos kérésre köteles megtenni, de csak ő. Egyetlen más orvos sem kötelezhető erre - áll a szervezet által kiadott közleményben.

A jelenséggel kapcsolatban megkerestük Dr. Szigeti Gergely dunaszerdahelyi körzeti orvost, aki elmondta, mostanában őt is mind gyakrabban keresik fel a betegek azzal, adjon pecsétet a "sárga könyvecskébe". Mivel régi, jól ismert páciensekről van szó, a szakemberben fel sem merült a csalás gyanúja. Szigeti ugyanakkor leszögezte, feleslegesnek tartja az egész pecsételősdit, hiszen a könyvecske jelenleg úgy sem jó semmire.

 Nem sok értelmét látom a pecsételésnek. Aki akarja, tegye meg, de azt hiszem, felesleges. Akár közúti ellenőrzésnél, akár máshol, a rendőr nem azt fogja elkérni. A határokon túl sem fogadják el sehol. Én is az oltóközpontban kapott papírt hordom magamnál! 

- nyilatkozta portálunknak a szakember. 

Kövesse facebook oldalunkat is!