2022. július 14., 11:23

A túzok esete a pedagógusbérekkel

Ugye ismerős az a magyar közmondás, hogy "Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok".

Nem derűlátó
Michal Rehúš
Fotó: Facebook

A kormány most ezt szeretné a valóságban is megvalósítani a pedagógusok béremelése kapcsán, jóllehet a szakma ennél sokkal többet várt volna el.

Michal Rehúš, az Oktatási Elemző Központ szakértője úgy látja, hogy a beharangozott idei pedagógus-béremelés nem túlságosan "igényes". A látszólag jelentős béremelés az oktatásügyben egyáltalán nem hat motváló erővel, tulajdonképpen csak az inflációt eltakaró ragtapaszról van szó, de nem kizárt, hogy még arra sem lesz elegendő.

Az elemző szerint a három évre megkötött béremelkedés az oktatásügyben még csak a pénzromlást sem lesz képes követni.

A legkritikusabb az idei esztendő. A pénzügyminisztérium előrejelzése szerint ebben az évben az infláció mértéke 11,6 százalékos lesz. A bérek három százalékkal történő emelése és az egyszeri 500 eurós jutalék összességében azonban csak kevesebb mint 2 százalékos emelkedést jelent"

- mondta Michal Rehúš, aki úgy látja, hogy az idei bérek reálisan számolva tíz százalékkal kevesebbet érnek, mint tavaly.

Jövőre ugyan 14,4 százalékos béremelést helyeztek kilátásba, de már nem számolnak a különböző juttatásokkal, ezért a valóságban a bérek kisebb mértékben nőhetnek. A pályakezdők esetében legfeljebb 11,4, a több éve dolgozó tanárok esetében 13 százalékkal. Ugyanakkor a pénzügyminisztérium 11,2 százalékos inflációt prognosztizál.

A helyzet 2024-től javulhatna - véli az elemző. Akkor 7,7 százalékos béremelkedés mellett csak 2,6 százalékos inflációval kellene számolni. Végső soron, ha semmi nem jönne közbe, akkor a pedagógus bérek a 2023-as szinttel összevetve mintegy öt százalékkal lennének magasabbak, de még így sem érnék el a 2021-es szintet. Ráadásul a tanárok helyzete a nemzetgazdaságban dolgozó más alkalmazottakhoz viszonyítva sem javulna.

Az előzetes elképzelések szerint 2023. január 1-jével a pedagógus bérek inflációkövető emelkedése 10 százalék lenne. 2023 szeptemberétől ez már elérné a 12 százalékot. Az oktatásügyben nem pedagógiai tevékenységet végző alkalmazottak esetében azonban csak 7 százalékos emelkedéssel számolnak, ami szeptemberben emelkedne 10 százalékra. 2023-ban egyszeri 500 eurós juttatás is várható.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.