2020. február 22., 13:19

A tortás lázadók bedőltek Dankónak és Ficónak

A héten a szlovák törvényhozásban érdekes események történtek. Néhány független képviselő – ők korábban az SaS frakciójában ültek – látványos módon akadályozta a múlt héten keddre összehívott parlamenti ülés megnyitását. Elfoglalták a szónoki pulpitust, sőt a törvényhozásban éjszakáztak és szerdán ismét lehetetlenné tették, hogy a képviselők megvitassák a 13. havi nyugdíjról, a családi pótlék emeléséről és a sztrádamatricák eltörléséről szóló kormányjavaslatokat.

Tablet tv-politika
Juraj Hrabko és a politikusok
Fotó: ma7

Juraj Hrabko politikai elemző a Tablet TV vitaműsorában úgy vélekedett, hogy a tiltakozók által a szónoki emelvényen elhelyezett tortájukkal elterelték a lényegről a figyelmet, ráadásul azzal, hogy a parlamentben éjszakáztak, maguk ellen fordították az összes pártot, beleértve az ellenzéket is, miután kezdeményezésüket senki sem támogatta. Ez az akció sok embernek nem tetszett és lényegében az ülés összehívóinak kedvezett.

Az a felvetésük sem volt realisztikus, hogy az Alkotmánybíróság mondjon véleményt az ülés összehívásának törvényszerűségéről. A taláros testület nem valakik kénye-kedve szerint hoz döntéseket és egyáltalán nem az a dolga, hogy a pártok közötti vitákban igazságot tegyen.

Az ellenzéknek másrészt abban igaza van, hogy a sürgősségi eljárás ebben az esetben nemcsak indokolatlan, hanem törvénysértő is volt, miután az említett módosítások úgy is csak jövő év január 1-jével lépnének hatályba. Az államfőnek 15 nap gondolkodási ideje van arra, hogy aláírja vagy visszaküldje újra tárgyalásra a jogszabályokat. Amennyiben betartaná a határidőt, akkor már tárgytalanná válna az egész, mivel az újonnan felálló parlamentnek az egész törvénykezési folyamatot elölről kellene kezdenie. Az ülést blokkoló politikusok tehát bedőltek Andrej Dankónak és Robert Ficónak. Ez utóbbi kiosztotta koalíciós partnerét, Bugár Bélát is mondván, hogy lepaktált az ellenzékkel, pedig a koalíciós szerződés a választások napjáig érvényes. Az exkormányfő felismerte azt is, hogy a Most-Híddal már nem számolhat márciustól, ezért egyszerűen „kidobta a fedélzetről”.

Hrabko az Andrej Kiskával kapcsolatos kompromittáló videófelvételekről szólva megjegyezte, hogy nem zárható ki a manipuláció, de Kiska 2019 decemberében bizonyíthatóan beszélgetett azokkal, akik az ominózus telekvásárlási ügyben benne voltak. A volt államfő most a politikai ringbe lépett, ezért nem kellene csodálkoznia, hogy ellenfelei minden eszközzel szeretnék őt lejáratni. A végső döntés ebben az ügyben úgy is a választók hozzák meg – jegyezte meg Juraj Hrabko

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.