2021. november 7., 13:35

A tömegtájékoztatási szolgáltatásokról szóló törvény új eleme lehet a közösségi médium fogalma

A kormány által a tömegtájékoztatási szolgáltatásokról szerdán (november 3-án) elfogadott törvényjavaslat egyik eleme lenne a közösségi médiumokkal kapcsolatos műsorszolgáltatási forma is.

Nem világos hogy miről szólna
Fotó: unsplash.com/ma7
Illusztráció

A törvényjavaslat kidolgozója a kulturális tárca volt, amely egyebek között a következőkkel indokolta az új szolgáltatás célját:

Ez a médium elsődlegesen a civil társadalom kezébe adna egy olyan eszközt, amely azt tenné lehetővé, hogy növelje a kisebbségek  alapvető szabdságjogoaival, információs pluralitásával kapcsolatos ismereteket és a hátrányos helyzetű csoportok lokális identitását is."

A közösségi médium jellegét tekintve lehetne közösségi műsorsugárzás vagy közösségi videószolgáltatás, amelynek fő ismertető jegye, hogy tartalma nem a vállalkozóknak nyújtott szolgáltatás és elsődlegesen nem is gazdasági jellegű, mivel nem célja nyereséget termelni.

Közösségi médium lehetne például egy nyilvános főiskola vagy a műsorok előállításában közreműködő egyéb szubjektum.

A közösségi médium is sugározhat reklámokat, de ezek időtartama nem lépheti túl a napi műsoridő egy százalékát, a kereskedelmi kommunikációból és propagandából származó bevételek  pedig a közösségi médiumok fenntartásához szükséges összeg öt százalékát. Az ilyen bevételek felső határa 100 ezer euró. Ezeknek a feltételeknek a teljesítését a műsorszolgáltatónak legkésőbb 60 nappal a gazdasági év lejártát követően igazolnia kell.

Az új törvényről a parlament soron következő rendes ülésén már tárgyalnának a képviselők.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!