2021. január 19., 11:40

A többi országhoz képest, Szlovákia kevesebb lakost oltott be eddig. Vajon miért?

Az emberek nagy része kíváncsi arra, miért nincs elegendő vakcina, illetve az állam miért nem folytatott komolyabb kampányt annak érdekében, hogy a védőoltás iránti érdeklődés megnövekedjen.

Vakcina engedélyezés
Fotó: Archívum
Illusztráció

nový čas azt írja, ahelyett, hogy több részletet tudtunk volna meg az ország oltási stratégiájáról, mindenki azzal volt elfoglalva, milyen döntést hoz Igor Matovič kormánya az országos tesztelés lebonyolításáról.

A jelenlegi információk szerint,

Szlovákiában összesen 60 000 ember van beoltva, ami mindössze a lakosok 1,1%-át teszi ki.

A nyilvánosság és több szakértő számára ez a szám gyanúsan alacsonynak tűnik.

A szakemberek abból indulnak ki, hogy Magyarországon és Lengyelországban a lakosok beoltása sokkal gyorsabban zajlik, de ide sorolható Nagy-Britannia is, ahol már négymillió embert beoltottak. Peter Visolajský, illetve több szakember is azt javasolja,hogy az átfogó és folyamatos tesztelés helyett, 

sokkal hatékonyabban kell foglalkozni az országos oltási stratégiával. 

Az egészségügyi miniszter, Marek Krajčí (OĽaNO) azonban azt állítja, gyenge az oltóanyagkínálat. Elmondta, jelenleg 21 oltási központ működik, a tervek szerint ezen a héten naponta 6000 embert kell beoltani, a jövő héten pedig ez a szám 8000-re növekedne. Az egyik szlovák rádióműsorban arról beszélt, hogy minden ország annyi vakcinát kap, amennyi lakosa van.

Krajčí szerint készen állnak a nagyobb oltóközpontok létrehozására, de jelenleg felesleges ezeket kialakítani, hiszen nincs elég oltóanyag. A miniszter hozzáteszi, hogy

az átlagember áprilisban kaphatja meg a vakcinát.

Az oltási stratégia abban is alulmaradt, hogy az idősek helyett a kritikus infrastruktúrákban lévő dolgozókat kezdték el beoltani. Ez azonban megváltozott, a bírálatra hamar reagált  a minisztérium, így a 75 évnél idősebb emberek kerültek az első helyre, a kritikus infrastruktúrákban dolgozó emberek pedig a várólistára.

Érdekes megnézni azt is, hogy mi lesz azokkal az oltóanyagokkal, amelyek fennmaradnak. Ez elsősorban akkor fordulhat elő, ha valaki már beregisztrált, de nem jött el magát beoltatni, vagy nem sikerül a hatodik ampullát beadni.

A miniszter azt mondta, ha fennmaradnának fölösleges oltóanyagok, akkor a súlyos állapotban lévő kórházi betegek kapnák meg azt.

A minisztérium szerint raktáron még mindig több tízezer vakcina van. Ezek a vakcinák azok számára vannak félretéve, akik már megkapták az első adagot. Dánia például más utat választott, ők úgy döntöttek, hogy az ország 3%-át beoltják,  a második adagot pedig három hét helyett hat hétre tolták ki. Krajčí szerint ezt a lépést egyelőre nem fontolja meg Szlovákia.

Tomáš Valášek a Za ľudí képviselője elmondta,

az EU-n belül nagy tételben kereskednek a vakcinákkal, ezért szerinte a kormány több oltóanyaghoz is hozzájuthatna.

Az országos tesztelés helyett arra kell fókuszálni, hogy minél több vakcina érkezzen

 – mondta Valášek.

A jelenlegi adatok szerint 133 500 vakcina érkezett, ebből 70 000 áll rendelkezésre. Összesen 208 000 elegendő vakcina van januárig, a cél pedig, hogy a hónap végére 125 000 ember legyen beoltva.

A lap megkérdezte Pavol Jarčuška infektológust, miért van ilyen kevés vakcina az országban, illetve miért nem halad gyorsabban az ország vakcinálása.

Jarčuška szerint minden ország annyi vakcinát kap, amennyi a lakosa, ezért ehhez kell igazodni. Elmondása szerint

elsősorban arra koncentrálnak, hogy minden beoltott személy megkapja a második adag vakcinát is, de a napokban már több idősotthonban is elkezdődött az oltás.

Jarčuška hozzátette, ahogy lehetséges, igyekeznek minél intenzívebben oltani, ez pedig a kampányban is meglátszik majd.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!