2024. január 29., 18:37

A szülők 15%-a vett már fel hitelt a gyereke miatt

A szülők 15%-a vett fel már hitelt a gyereke számára, 5%-uk 2000 eurós összegig, 4%-uk pedig 400 euróig – derült ki a KRUK társaság felméréséből, amely azt térképezte fel, hogyan segítik anyagilag a szülők a gyerekeiket.

hitel
Fotó: unplash

Az is kiderült, hogy a szülők 3%-a 2 ezer és 4 ezer euró közötti kölcsönt vett fel a gyerekének, 2%-uk pedig 4 és 20 ezer euró közti összeget. Ezeknek a szülőknek a döntő többsége 45 és 64 év közötti, és szűkös körülmények között fenntartott háztartásban él.

Ezeknek a kölcsönöknek a felét a gyerek továbbtanulásának finanszírozására használták fel. Ugyanakkor sok szülő használati cikkekre költötte, ruhaneműket (22%), háztartási felszereléseket (15%), elektronikai berendezéseket (17%), illetve ezek közül leggyakrabban mobiltelefont vásároltak rajta

- mondta Jaroslava Palendalová, a társaság vezérigazgatója.

A válaszadók 10%-a azért vett fel kölcsönt, hogy a gyereke adósságát törlessze, és közülük minden hatodik már elmúlt 65 éves.

Sok nyugdíjasnak gondjai adódnak emiatt, mert közülük többen eredetileg abban a tudatban igényelnek ilyen hitelt, hogy azt a gyerekük fogja törleszteni

– tette hozzá Palendalová.

A legtöbben Eperjes  megyében vesznek fel kölcsönt a gyereküknek, az összes ilyen kölcsön negyedét, a legkevesebbet pedig Pozsony megyében (10%).

Ezeknek a hiteleknek a 14%-át lakásvásárláshoz adott segítség miatt vették fel a szülők, 11%-át pedig a gyerekük gyógykezelésének költségeire.

Leggyakrabban az államigazgatásban és a szociális szolgáltatások terén dolgozó szülők vesznek fel kölcsönt a gyereküknek, továbbá az iparban és az építőiparban dolgozó szülők, többségük özvegy

– zárta Palendalová.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.