2022. február 28., 19:28

A szlovákok nem, a csehek viszont harcolhatnak a Nemzetközi Légióban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még a múlt hétvégén bejelentette, hogy Ukrajna Nemzetközi Légiót hoz létre azoknak a külföldi önkénteseknek, akik Ukrajna védelmében harcolnának az orosz seregek ellen.

katona
Fotó: TASR/AP

Zelenszkij szerint ez lesz a legkézzelfoghatóbb bizonyítéka annak, hogy az támogatják Ukrajnát. A csatlakozási szándékát minden érdeklődő a lakóhelye szerinti ukrán nagykövetségen jelezheti.

Amíg a szlovák főügyész Maroš Žilinka szerint bűncselekménynek minősül a külföldi hadseregben engedély nélküli szolgálat, valamint a szervezett fegyveres csoport harci tevékenységében való aktív vagy passzív részvétel a háború során egy másik állam területén, ami egyébként kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető,

a cseh törvények lehetővé teszik a polgáraik számára, hogy önkéntesként részt vegyenek a háborúban.

Ennek egyetlen feltétele, hogy a cseh köztársasági elnök jóváhagyja azt, a folyamat azonban nem egyszerű. Minden egyes önkéntest külön bírálnak el, és hagynak jóvá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.