2024. május 22., 17:04

A szlovákiai magyarok a közelgő választások előtt Berényit tartják a legszimpatikusabbnak

A Fórum Kisebbségkutató Intézet aktuális és hosszútávon kutatott témakörökkel foglalkozó felmérést készített a szlovákiai, magyarul tudó, Dél-Szlovákiában élő lakosság körében.  A mintát 1 111, személy alkotta. Közülük 92% magyar anyanyelvű, 82% pedig magyar nemzetiségű.

Akácillat - Berényi Kisgéresben
Fotó: Bodó Károly

Ahogy azt a kutatást vezető Lampl Zsuzsannától megtudtuk, a minta összeállításakor figyelembe vették a legutóbbi népszámláláson bevezetett, magukat második nemzetiségként magyaroknak vallók arányát is. A felmérés 2024. április 15. és 29. között készült.

A kérdések felölelik, milyen mértékben foglalkoztatja néhány közéleti téma a lakosságot; mennyire tartják jó irányba tartónak az általános lokális és globális helyzet változását; továbbá bemutatják a szlovákiai magyarság részvételét és preferenciáit a közelmúltban zajlott köztársaságielnök-választáson, akárcsak az ukrajnai orosz agresszió megítélését, valamint  lezárásának a legmegfelelőbbnek tartott módját.

Mindezen kérdésekről és az arra adott válaszok összesítéséről részletesen a Magyar7 hetilap legközelebbi, május 29-ei számában olvashatnak. Mostani cikkünkben pedig konkrétan a közelgő európai parlamenti választásokkal kapcsolatos kérdéseket és válaszokat ismertetjük.

A kutatók megállapították, hogy június 8-ai eseményen a szlovákiai magyarságot reprezentáló megkérdezettek 37%-a biztosan részt vesz, 39%-a pedig a kutatás idején még nem tudta megmondani, hogy élni fog-e választójogával. Egy negyede, mintegy 24% pedig azt válaszolta, hogy nem vesz részt ezeken a választásokon.

A megkérdezettek közül a legtöbben (34%) a Magyar Szövetség pártra szavaznak. Más pártokra csak egyszámjegyű támogató válasz érkezett, a második helyen a Hlas SD (7%), illetve a Progresívne Slovensko (5%) végzett. Jelentős viszont azoknak az aránya (20%), akik a kérdezéskor még nem tudták, hogy melyik pártra szavaznának.

Az európai parlamenti választásokon induló politikusok közül a megkérdezettek között a legnépszerűbb Berényi József, a Magyar Szövetség listavezetője, akiről 1059 válaszadóból 24% mondta azt, hogy elsőként őt választanák, ami 253 szavazót jelent. A kutatók arról is érdeklődtek, hogy másodikként kit karikáznának, erre 470 megkérdezett válaszolt, s itt Orosz Örs kapta legnagyobb támogatást (26%), ami abszolút értékben 124 választót jelent.

Ahogy feljebb jeleztük, a kutatás részletesebb bemutatásával a Magyar7 hetilap jövő heti, május 29-ei számában találkozhatnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.