2023. november 8., 12:33

A Szlovákia szerint becsapta választóit a kormánykoalíció

A kormánykoalíció becsapta a választóit, nem teljesíti a kampányban tett ígéreteit – jelentették ki a Slovensko mozgalom tagjai a kormányhivatal előtt Erik Tomáš (Hlas-SD) munka-, szociális és családügyi miniszter keddi (november 7.) bejelentésére reagálva.

Igor Matovič
Fotó: TASR

Michal Šipoš frakcióvezető bírálta azt a kijelentést, hogy idén nem lehet teljes összegű 13. nyugdíjat kifizetni, továbbá a szülői nyugdíj megszüntetését és a 2%-os adófelajánlással kapcsolatban bejelentett változtatást is.

Ezekkel az intézkedésekkel a kormány meglopja azokat az idős szülőket, akiknek a gyerekei fizetik az adókat az államnak. Szociális szempontból ezek az emberek szörnyetegek

– jelentette ki Erik Tomášra és a kormány többi tagjára célozva.

Július Jakab képviselő szemléltetésként elmondta, egy kétgyerekes, nyugdíjas szülő a szülői bónusz megszüntetése miatt jövőre 470 eurótól esik el.

Ezt a pénzt messze nem tudja pótolni az sem, ha a gyerekei a 2%-os adófelajánlásukat neki adják, nem pedig valamelyik polgári társulásnak

– tette hozzá Jakab.

Tomáš kedden bejelentette, hogy

a Szociális Biztosító idén nem tud teljes összegű 13. nyugdíjt kifizetni, aminek összege megegyezne az átlagnyugdíjéval, ugyanis már megkezdődött a 13. nyugdíjak folyósítása, az előző kormány által meghatározott összegek szerint.

Hozzátette, minisztériuma tárgyal a pénzügyi tárcával, hogy lehetséges-e még idén kifizetni a nyugdíjasoknak további egyszeri anyagi támogatást.

Azt is bejelentette, jövőre a szülői bónuszt nem a munkavállaló gyereke járulékbefizetései egy részéből fizetik ki, hanem a jövedelemadója 2%-át ajánlhatja fel a saját szüleinek.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.