2021. március 29., 13:37
Frissítve: 06:44

A Szlovák Titkosszolgálat volt igazgatója előzetes letartóztatásba kerül

A Szlovák Legfelsőbb Bíróság a hétfői zárt ülésén Vladimír Pčolinský, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt igazgatójának előzetes letartóztatása mellett döntött.

Fotó: TASR
Vladimír Pčolinský

A TASR hírügynökséget Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője tájékoztatta.

A bíróság szerint fennáll a tanúk befolyásolásának veszélye.

A 2T szenátus a mai zárt ülésén bírálta el Vladimír P. terhelt panaszát, melyet a Bazini Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) március 14-ei határozata ellen emelt. A szenátus úgy döntött, hogy a megtámadott határozatot semmissé nyilvánítja, majd ő maga rendelte el a terhelt előzetes letartóztatását a Büntető Törvénykönyv 71. paragrafusa 1. bekezdés b pontjával összhangban

– közölte a szóvivő.

A Legfelsőbb Bíróság egyben elutasította a terhelt kérelmét, melyben indítványozta az előzetes letartóztatás pártfogó felügyelettel, illetve óvadékfizetéssel való kiváltását.

Tiszteletben tartom a Szlovák Legfelsőbb Bíróság döntését 

– reagált a TASR megkeresésére Eva Mišíková, Vladimír P. védőügyvédje.

Üdvözölte, hogy

a bíróság szerint a terhelt esetében nem áll fenn a bűnismétlés veszélye.

Bővebben egyelőre nem kommentálta a Legfelsőbb Bíróság döntését, mivel még nem kapta kézhez az írásbeli indoklást. 

Vladimír P.-t március 11-én, kora reggel vették őrizetbe a NAKA emberei. Azzal gyanúsítják őt, hogy Boris B.-vel, az SIS volt igazgatóhelyettesével együtt 40 000 euró értékben kenőpénzt fogadtak el Zoroslav K. vállalkozótól és csődügyvédtől. A vállalkozó cserébe állítólag azt kérte, hogy az SIS ne figyelje meg őt. Két bűnbánást tanúsító személy tett tanúvallomást ellene.
Aznap, amikor az ŠTS az előzetes letartóztatása mellett döntött, Vladimír P. lemondott az igazgatói tisztségéről. A döntést elfogadta a kormány és Zuzana Čaputová államfő is.
 

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!