A szlovák külügyminiszter világossá tenné, hogy milyen szabályok vonatkoznak a külföldi látogatásokra

2021. április 14., 16:14
ma7 | TASR

Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter a következő kormányülésen elő fog terjeszteni egy a kormánytagok külföldi útjainak előkészítéséről és jóváhagyásáról szóló tudnivalókat összegző útmutatót. Elmondása szerint így akarja elkerülni az olyan feszült helyzeteket, mint amilyet Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter előre be nem jelentett moszkvai és budapesti útja generált.

Ivan Korčok külügyminiszter
Fotó: TASR
Ivan Korčok külügyminiszter

Korčok nem akart találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy

ezt a helyzetet a protokollszabályokról szóló ismeretek hiánya vagy más okozta-e.

Elmondása szerint a kormány szerdai ülésén „objektív hangnemben” elismételte a kifogásait, és egyidejűleg felkérte a kormánytagokat a megbeszélt szabályok tiszteletben tartására.

Egyben megkértem őket arra is, hogy bízzanak a külügyi szolgálatunkban, a szolgálat tagjainak tapasztalataiban és képességeiben

– fűzte hozzá.

A szerdai ülésen Korčok „erős kifejezések” használata nélkül, ismételten elhatárolódott azoktól a kijelentésektől is, melyek szerint ő Magyarország ellensége lenne. Hangsúlyozta:

senkire sem tekint az ellenségeként, a szemléletbeli különbségeket pedig nem szabad összetéveszteni az ellenséges magatartással.

A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy találkozni akar magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel, bepótolva a tavaly elmaradt találkozót.

Szeretnék vele tárgyilagosan beszélni a kapcsolatainkról, és mindarról, ami történt 

– közölte Korčok.

Gyimesi György parlamenti képviselő állásfoglalásával és nézeteivel kapcsolatban Korčok annyit mondott, hogy ezt az ügyet az OĽANO frakciójára bízza.

Ott kell foglalkozni ezzel. Én ma ismételten elhatárolódtam a szlovák diplomáciát becsmérlő megnyilvánulásoktól

– hangsúlyozta a miniszter.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!